Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szoptatás életmentő lehet: a babának is és az anyjának is

Posted by Suggestor - 2016. szeptember 30. péntek

A szoptatás gyakorlata – ahogyan azt az orvosok ajánlják -, hat hónapig kizárólagosan, illetve mellétáplálással együtt egy évig, védi a babát is, a mamát is az idő előtti haláltól és a súlyos betegségektől – állítják a University of North Carolina tudósai.

Mindenekelőtt, kiemelik annak a politikának a jelentőségét, amely lehetővé teszi az állásban levő nőknek, hogy kisbabájuk mellett, otthon maradhassanak és szoptathassák.

Dr. Alison Stuebe professzor ezt mondja:

Jelenleg az állásban levő anyák 22 százaléka tér vissza dolgozni a szülés után 10 nappal. A fizetett szabadság együtt tartja a mamát és a babát, ami elengedhetetlen a szoptatáshoz. A fizetett szabadság biztosításával a nők és a gyermekek életre szóló egészségét alapozzuk meg.”

A szerzők szerint fontos, hogy támogassa az egészségügy az anyákat a szoptatásban.

„A szoptatásnak nagyon kedvező hatása van bizonyos betegségek megelőzésére – és a költségek csökkentésére.”

A kutatás modellezte a szoptatás hatását a betegségmegelőzésre: az egyik csoport volt az ‘optimális’ csoport, ahol a nők döntő többsége annyi ideig szoptatott, ahogy az orvosi vélemények szerint az a legkedvezőbb. Ezt a csoportot hasonlították össze a ‘szuboptimális’ csoporttal, ahol az anyák a jelenleg az Egyesült Államokban tapasztalható arányban szoptatják a gyermeküket.

A meglévő kutatásokra és a kormányzattól kapott adatokra támaszkodva, kikalkulálták azoknak a betegségeknek a költségeit, amelyekről tudott, hogy a szoptatás csökkenti az előfordulását és a korai, idő előtti halálozást.

A szoptatás megvédi a gyermeket a leukémia egy típusától, a fülgyulladástól, a Crohn-betegségtől, a a gasztrointesztinális (gyomor-bél) fertőzésektől, az alsó légúti fertőzésektől, az elhízástól, a bölcsőhaláltól.

Az anyáknál a mellrák, a menopauza előtti petefészek-rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívroham ellen nyújt védelmet.

A kutatók szerint a szuboptimális (túl rövid idejű) szoptatás 3340 idő előtti halállal hozható összefüggésbe az USA-ban minden évben, három milliárd dollár orvosi költséget – és az idő előtti halállal 14,2 milliárd dollár költséget okozva.

A többlet-halálozás és a többlet orvosi költség többsége – közel 80 százaléka az anyák halálára vonatkozott.

„A szoptatást időtlen idők óta a gyermek egészsége érdekében forszírozzák, pedig az anyák egészségére ugyanolyan jó hatással van” – jelentette ki Dr. Eleanor Bimla Schwarz professzor, a társszerző. „A szoptatással megelőzhető a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség, mégis, sok nőnek fogalma sincs ezekről az előnyökről.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160928140511.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: