Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A műanyag-szennyezés elérte a Föld legtávolabbi zugait: mikroméretű műanyag szálak a mélytengeri állatokban

Posted by Suggestor - 2016. október 3. hétfő

A közép-atlanti és a délnyugat-indiai óceáni vizeken műanyagot találtak a mélytengeri állatokban a Bristoli Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói. Polipok, tengeri uborkák, remeterákok és egyéb rákfélék a környezetszennyezés áldozatai.

Az angol kormányzat nemrég jelentette be, hogy 2017 végétől betiltja a kozmetikumokban és tisztítószerekben a műanyag – plasztik – mikroszemcsék használatát, azt követően, hogy az alsóház környezetvédelmi bizottsága beszámolt a mikroszemcsék okozta környezeti károkról.

A bizottság szerint egyetlen zuhanyozás alkalmával 100 000 mikroszemcse is kijuthat az óceánba.

A Bristoli és az Oxfordi Egyetem kutatói két, szárazföldtől távoli helyen vizsgálódtak kutatóhajóikon az óceánban, amikor bizonyítékot találtak 300, illetve 1800 méter mélységben élő tengeri állatok emésztőrendszerében arra, hogy műanyagot fogyasztottak. Ez volt az első alkalom, hogy sikerült kimutatni ezt ilyen mélységben élő állatoknál. Könnyen előfordulhat, hogy akár a szintetikus anyagból készült ruhák mosásakor, akár a halászhálókból bekerülhetnek a műanyagszálak az óceánba – állítják a kutatók.

„Ez az eredmény engem elképesztett: arra emlékeztet, hogy a műanyag szennyezés valóban elérte a Föld legtávolabbi zugait” – mondta Laura Robinson geokémia professzor.

A mikroméretű műanyagot általában úgy határozzák meg, hogy 5 milliméter alatt van a hossza, beletartoznak a mikroszemcsék is és a mikroszálak is – ez utóbbiakat vizsgálta ez a kutatás.

A mélytengeri állatokban talált műanyagok között a kutatók találtak poliésztert, nejlont és akrilt.

Ez a mikroműanyag szál vagy szemcse durván olyan méretű, mint a ‘tengeri hó’ – a felszíni vízből a mélybe hulló szerves anyag ‘zápor’, amellyel sok mélytengeri lény táplálkozik.

„Kutatásunk fő célja az volt, hogy mikroméretű műanyagot gyűjtsünk az üledékből, az óceán mélyéről. Találtunk is, sokat. Minthogy az állatok kapcsolatban vannak az üledékkel – itt élnek, ezzel táplálkoznak, úgy döntöttünk, megnézzük, van-e bizonyíték rá, hogy megeszik a műanyagot. Ami külön riasztó, ezek a mikroműanyagok nem voltak megtalálhatók a parti vizekben, az óceán mélyén, több ezer mérföldre a szárazföldi szennyezőforrástól fejtették ki hatásukat” – jegyezte meg Dr. Michelle Taylor (Oxford University, zoológia tanszék).

Az állatokat egy távolról irányítható vízalatti járművel gyűjtötték be.

A műanyag mikroszálakat bűnügyi laboratóriumi technikával vizsgálta a Staffordshire Egyetem kriminológia tudományi tanszéke, teljes alapossággal igazolva, hogy azokat a szóban forgó állatok megették, és nem a laboratóriumból vagy egyéb, külső helyről került a mintára.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160930120415.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.