Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mosógépből százezer számra távoznak mikroszkopikus műanyag szálak a szennyvízbe

Posted by Suggestor - 2016. október 7. péntek

Több mint 700 000 akril-szálat találtak a Plymouth University kutatói egyetlen háztartási mosógép használatakor, ennyi kerül a lefolyóba, majd ‘túlélve’ a szennyvíz-kezelőt, ki a környezetbe.

A Plymouth University kutatói a mosógépből távozó szennyvizet vizsgálták: milyen szálak, mekkora tömegben és milyen méretben vannak jelen a szennyvízben a szintetikus ruhákból, ha normál hőfokon (30-40 Celsius fokon) mossák őket.

Több százezernyi pici szintetikus szálacskát enged ki a mosóvízzel minden egyes mosásnál az automata mosógép, ezzel megerősítette az egyetem kutatóinak korábbi eredményét: a ruhamosás a mikroszkopikus szálak élővizekbe való bejutásának fő forrása.

Richard Thompson professzor immár húsz esztendeje kutatja a mikroműanyagok sorsát.

„Valószínűleg megnövekszik a mikroműanyagok mennyisége a környezetben az elkövetkező néhány évtizedben. Ez azért ad okot aggodalomra, mert potenciálisan káros az élőlényekre, ha elfogyasztják. Sokan feltételezték eddig is a ruhamosást, mint a pici szálak kibocsátásának lehetséges forrását, de kevés kutatás történt a forrás jelentőségéről is, és a tényezőkről is, amelyek befolyásolják a kibocsátást.”

A kutatás során poliészterből, akrilból és poliészter-pamut keverékből készült ruhaneműket mostak

30, illetve 40 fokon, többféle mosószerrel és öblítőszerrel. Majd a szál-maradványokat kivonták a mosóvízből, és elektron mikroszkóp alatt meghatározták a tipikus szálméretet és a különböző mosások alatti szálmennyiséget.

Azt találták, hogy átlagosan 6 kilogramm ruháról 138 ezer poliészter-pamut keverék szál, 496 ezer poliészter-szál és 730 ezer akril-szál válik le a mosás alatt. A poliészter-pamut keverék általában kevesebb szálat vesztett, mint a másik két anyagtípus, kezeléstől függetlenül. Bár ha bio mosószereket vagy bio öblítőszereket használnak,mindig több szál szokott leválni.

Thompson professzor az alsóház környezetvédelmi bizottsága előtt nemrégiben beszámolt a mikroműanyagokkal kapcsolatos bizonyítékokról, amely azután a kozmetikumokban használt szemcsék (gyöngyök) betiltásához vezetett.

„Nyilván nem fogunk olyat tanácsolni, hogy ez a kutatás valami hasonlót idézzen elő, mint a nemrégiben lezajlott mikroszemcse-felhasználás betiltása a kozmetikumokban. Abban az esetben a megfontolás tárgya a mikroszemcsék társadalmi hasznosságának hiánya volt a kozmetikumokban, szemben a környezeti hatásokért való aggódással. A textilanyagok társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlen, így önkéntességi alapon vagy politikai beavatkozással arrafelé kell irányítani az érintetteket, hogy vagy a textil dizájnjával vagy a használt víz szűrésével – vagy mindkettővel – csökkentsék az emissziót” – mondta Thompson professzor.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161003103651.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s