Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már elértük az emberi életkor legvégső határát

Posted by Suggestor - 2016. október 8. szombat

Kutatók kikalkulálták, hogy 125 év az abszolút határa az emberi élettartamnak. Ezen felül nem lehet tovább hosszabbítani az emberi élettartamot: ez az eddig élt, bizonyítottan legöregebb ember rekordja.

A 19. század óta csaknem folyamatosan nőtt a várható élettartam, köszönhetően a közegészség, a táplálkozás, a környezet területén bekövetkezett javulásnak. Ma egy, az USA-ban született babának 79 év a várható élettartama, szemben egy 1900-ban született csecsemővel, aki születésekor mindössze 47 évet várhatott.

A maximum-élettartam – ameddig a legöregebb emberek élnek – szintén növekedett.

De – mondják az Albert Einstein College of Medicine tudósai – a maximum-élettartam mára elérte a plafont.

„Demográfusok és biológusok megegyeztek abban, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy a maximális élettartam folyamatos növekedésének hamar vége szakad. Adataink azonban azt tanúsítják, hogy már elértük a csúcsot az 1990-es években” – mondta Jan Vijg professzor.

Vijg professzor és munkatársai elemezték a Humán Mortalitási Adatbázist, amely népességről és halálozásról szóló adatokat tartalmaz 40 országból.

1900-tól kezdve az öregkori halandóság általában csökken a szóban forgó országokban: minden egyes születési évjáratban nőtt azoknak az idős korúaknak a száma, akik megélik az öregkort (a 70 évet és még többet), mégpedig folyamatosan nőtt – a várható élettartammal együtt.

De amikor a kutatók a túlélés javulását nézték 1900-tól, azaz a 100 évesek és afölöttiek számát, kiderült, hogy a túlélés 100 éves kor körül sűrűsödött, majd után gyorsan csökkent, függetlenül az idős emberek évjáratától.

„Eredményünk azt mutatja, hogy egyre csökken a haszna a kései halálozás csökkentésének, és valószínűleg határa van az élettartam további növelésének.”

Vijg professzor és munkatársai megvizsgálták a halálozási korok maximumára vonatkozó bejelentéseket. Azokra az emberekre fókuszáltak, akikről bizonyítható, hogy 110 évet – vagy többet – megéltek. Négy országról volt szó 1968 és 2006 között: USA, Franciaország, Japán és Egyesült Királyság, ahol a legnagyobb számban voltak hosszú életű személyek.

A száz év fölöttiek halálozási kora gyors ütemben növekedett 1970-től az 1990-es évek elejéig, majd 1995-ben elért egy platót – ez is az elérhető életkor határának elérését igazolja. Ez a plató 1997-hez közel következett be, ami a 122 éves francia nő, Jeanne Calment halálának éve. Ő érte el a maximális, dokumentált életkort, amit ember valaha megélt.

Az egyetem kutatói az átlagos maximum-élettartamot 115 évre tették, és az abszolút határt125 évben állapították meg.

„A fertőzések és a krónikus, nem fertőző betegségek elleni küzdelem az átlagos várható élettartamot feltehetőleg növelni fogja, de a maximális várható élettartamot nem. Forrásainkat talán most már az élettartam növelése helyett az egészségben megélt élettartam növelésére kellene fordítani – az öregkorra, amit egészségben élünk meg”- fűzte hozzá Vijg professzor.

Forrás:https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161005132823.htm

Reklámok

3 hozzászólás to “Már elértük az emberi életkor legvégső határát”

  1. uniohid said

    “…megélik az öregkort (a 70 évet és még többet)…” – 70 év öregkor? : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s