Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elmélyült figyelemhez motiváció is kell

Posted by Suggestor - 2016. október 9. vasárnap

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a figyelem fenntartásához egy feladat megoldásakor ugyanolyan fontos a motiváció, mint a feladat nehézsége vagy könnyűsége. Ez az eredmény vitába száll azzal a korábbi hipotézissel, amely azt mondja: az emberek figyelme könnyebben elvonható, ha nehezebb feladattal birkóznak.

„Az embernek szinte folyamatosan egyensúlyoznia kell a belső (gondolkodás) és a külső világ között. De amikor befelé fókuszálunk – elmélyedünk -, az a benyomásunk, hogy teljesen leszakadunk a külső világról, hogy jobban tudjunk a témára koncentrálni” – magyarázza Simona Buetti pszichológia professzor (University of Illinois).

Buetti és Alejandro Lleras professzorok kísérleteket terveztek annak tesztelésére, vajon az emberek könnyebben elkalandoznak-e, amikor egy feladat mentális erőfeszítést kíván tőlük – ahogy azt eddig a pszichológusok általában feltételezték.

Első lépésben megkérték a kísérleti személyeket, hogy különböző nehézségű matematikai feladatokat oldjanak meg, miközben különféle semleges fotók (egy tehén a legelőn, egy férfi képe, egy csésze az asztalon) villantak föl három másodpercre a képernyőn, arra késztetve a kísérleti személyt, hogy észre vegye.

Egy szemmozgás-követő szerkezettel mérték a szemmozgás gyakoriságát, sebességét, fókuszát, miközben a kísérleti személy a matematikai problémával foglalkozott.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik éppen könnyű feladattal birkóztak, sokkal nagyobb valószínűséggel pillantottak a figyelmet elterelő képre, mint azok, akik éppen egy bonyolult feladat megoldásával voltak elfoglalva.

Ez a következtetés szembemegy a jelenlegi feltevéssel, mondják a kutatók.

„Ez az eredmény azt mutatja, hogy egy bonyolult mentális feladatra koncentrálás csökkenti a személy érzékenységét a külső világban végbe menő események iránt, amelyek nem függenek össze a feladattal” – magyarázza Buetti. Ebből az eredményből kutatások eredeztethetők a ‘figyelem vakságára’ nézve: egy lebilincselő feladatba merülő személy még a különös és váratlan eseményekre sem figyel fel.

„Érdekes, hogy mikor a résztvevők egy könnyű, illetve nehéz problémákból álló feladaton dolgoztak, a feladat bonyolultsága nem volt befolyással a figyelmük megzavarásának lehetőségére.”

Ebből a kutatók azt feltételezik, hogy elsődlegesen nem a feladat bonyolultságából adódik az, hogy a személynek ne vonja el semmi a figyelmét, hanem valószínűleg a személynek az érdeklődési szintjéről van szó.

Ezen az úton indultak tovább: olyan tesztet végeztek, amelyben a résztvevők lelkesedését a feladat iránt pénzbeni ösztönzőkkel kívánták fokozni. A kutatók meglepetésére, ez a manipuláció csekély hatással volt a résztvevők figyelmének elvonhatóságára.

Miközben óriási differenciák voltak az egyes személyek között a figyelem elterelhetősége tekintetében.

„A feladat jellemzői önmagukban – például a nehézsége – nem jósolják meg a figyelem el nem terelhetőségét, más tényezők is szerepet játszanak, például az elhatározás, a motiváció, hogy megoldom a feladatot” – zárta Buetti.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161005162529.htm

Szerkesztői megjegyzés: az elmélyült figyelem, a belefeledkezés – képesség (‘tudóstípus’), amellyel nem egyforma mértékben rendelkezünk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s