Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A németek az egész Európai Unióban betiltanák a benzines és dízelautókat

Posted by Suggestor - 2016. október 11. kedd

Átvétel a greenfo.hu-ról

A német tartományok azt akarják, hogy 2030 után ne lehessen benzin- és dízelmeghajtású autókat eladni. A Spiegel hírmagazin szerint ezzel a német szövetségi felsőház legutóbbi ülésén álltak elő, és nemcsak Németországra vonatkozó, hanem teljes európai uniós tiltást akarnak.

A tartományok az Európai Bizottságtól akarják kérni, hogy tegye elérhetővé “a kibocsátásmentes közlekedést”, és legkésőbb 2030-tól csak olyan autókat lehessen eladni, amelyekből nem jön ki egy gramm szén-dioxid sem. A rendelkezést a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezette tartományok is támogatják, és a Zöldek is kifejezetten üdvözölték. Tehát a teljes német politikai paletta kiállt a dolog mögött, már ami a tartományok vezetését illeti – értesült a Spiegel.

A Zöldek egyébként a parlament jóval nagyobb hatalommal bíró alsóházában is egy hasonló tilalom keresztülvitelét akarják elérni. Erre már csak azért is szükség lenne szerintük, hogy be lehessen tartani a párizsi klímaegyezményt, amely radikális kibocsátáscsökkentést helyez kilátásba a Föld éghajlati viszonyainak stabilizálása, illetve a globális felmelegedés mérséklése végett.

A dolog azért is külön érdekes, mert az autóipar a német gazdaság egyik legfontosabb pillére, és a német gyártók egy-két kivétellel azért nem az energiatakarékos és elektromos autóikról híresek. Viszont a tiltás támogatói szerint pont azért is lenne szükség a szigorra, hogy ezzel is jobban rákényszerítsék az Audit, a Mercedest és a többieket, hogy haladjanak a korral, és komolyabban vegyék az elektromos autók fejlesztését, hiszen ennek elhanyagolásával amúgy is versenyhátrányba kerülnének a konkurenciával szemben- írta az index.

A felmérések szerint az, hogy a gyártásban az elektromos autókra állnak át, munkahelyek ezreit veszélyezteti csak Németországban. Ennek oka, hogy az elektromotorok összeszereléséhez jóval kevesebb szakemberre van szükség mivel a felépítésük is egyszerűbb, mint a belső égésű motoroké. És mi lesz a magyar GDP-vel? Jelenleg is mi vagyunk a német multicégenek profitot termelő összeszerelő félgyarmat gazdasága.

A német parlament korábban gyakorlatilag ingyenpénzt szavazott meg azoknak, akik elektromos autót vásárolnának. Németország mellett Norvégia is tett már hasonló vállalást, igaz, ők még hamarabb szeretnék, ha csak elektromos autók közlekednének az utakon.

Norvégiában kitiltják a benzin- és dízelautókat

Norvégiában már most minden negyedik új autó elektromos, de hamarosan jön az új világ: 2025 után kitiltják a benzin- és dízelautókat – jelentették be márciusban.

Szeptemberben – összesen 28 töltőponttal – átadták Európa legnagyobb elektromos autó töltőpontját a norvégiai Nebbensben. A parkolóban 20 Supercharger töltőfej áll egyedi elrendezésben, így az utánfutót húzó Tesla Model X-ek feltöltése is kényelmesen megoldható.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/10/09/a-nemetek-az-eu-ban-betiltanak-a-benzines–es-dizelautokat

Egy hozzászólás to “A németek az egész Európai Unióban betiltanák a benzines és dízelautókat”

  1. uniohid said

    “Norvégiában már most minden negyedik új autó elektromos, de hamarosan jön az új világ: 2025 után kitiltják a benzin- és dízelautókat – jelentették be márciusban.” – !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.