Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nyelési reflex blokkolásával gátolja a túlzott vízivást az agyunk

Posted by Suggestor - 2016. október 12. szerda

Tényleg meg kell inni nyolc pohár vizet naponta?

Felfedezték azt a mechanizmust, amely szabályozza az emberi szervezet folyadék felvételét, és megakadályozza a túlzott ivást. A túlzott vízivás vízmérgezést okozhat, ami akár halálos is lehet.

Ezzel együtt a kutatás azt a ‘szabályt’ is megkérdőjelezi, amely előírja, hogy az egészségünk érdekében naponta nyolc pohár vizet kell meginnunk.

A Monash University kutatói kimutatták, hogy a ‘nyelés gátlását’ rendeli el az agyunk túl sok folyadék elfogyasztása után – pontosan kalibrálva a szervezetben levő vízmennyiséget.

„Valószínűleg akkor csináljuk jól, ha követjük a szervezetünk szükségletét: Akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, nem pedig egy kidolgozott menetrend szerint”- jelentette ki Michael Farrell professzor (Monash University, Biomedicine Discovery Institute).

Egy előző kutatás alapján, a kutatók arra kérték a résztvevőket, kétféle helyzetben igyanak vizet: egyszer edzés után, amikor szomjasak voltak, majd később, amikor csak meggyőzték őket, hogy igyanak – fölöslegesen.

Az eredmény: háromszor nehezebb lett inniuk – miután ezt már fölösleges ivásnak érezték.

„Erőltetett nyelést észleltünk túlzott víziváskor, ami azt jelezte, hogy valamilyen fajta ellenállást kellett leküzdeniük. Ez egybe esett a mi megfigyelésünkkel, hogy a nyelési reflex gátolttá vált, amikor már elegendő vizet ittak.”

Farrell professzor fMRI-t (funkcionális mágneses rezonanciás felvételt) készített, hogy mérje az agy különböző részeinek aktivitását, abban a rövid időszakban, ami megelőzi a nyelést.

Az fMRI kimutatta, hogy az agy jobb prefrontális területe sokkal aktívabb volt, amikor a kutatás résztvevői erővel próbáltak nyelni. Ez arra enged következtetni, hogy a frontális kéreg beavatkozik, hogy felülírja a nyelési gátlást, amikor az ivás a kutatók kifejezett kérésére történt.

„Voltak esetek, amikor maratoni futóknak azt mondták, „töltsék fel vízzel magukat” – és meghaltak, mivel szolgaian követték a tanácsokat, és jóval többet ittak a szükségesnél” – magyarázta Farrell professzor.

Ha túl sok víz jut a szervezetünkbe, hiponatrémia fenyeget bennünket: a nátrium szintje a vérben abnormálisan alacsony szintre süllyed, aminek levertség, émelygés, görcsök és kóma lehet a tünete.

Ugyanakkor, az idős embereknek oda kell figyelniük a folyadékfelvételükre, mert gyakran nem isznak eleget, figyelmeztet a a professzor.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161007111027.htm

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: