Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ideje nemet mondani a CETA-ra!

Posted by Suggestor - 2016. október 12. szerda

CETA: nem kell több porhintés, ideje nemet mondani!

Sajtóközlemény – kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet

Budapest, 2016. október 11. – Lényegében semmi biztosítékot nem nyújt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatos aggályokkal szemben az Európai Bizottság újabb magyarázó nyilatkozat javaslata. Ezért a civil szervezetek továbbra is az egyezmény aláírásának elvetését szorgalmazzák.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium az elmúlt napokban azzal próbálta eladni a hazai döntéshozók és a közvélemény számára az egyre jobban vitatott EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt, hogy majd az utolsó pillanatban hozzáfűzendő magyarázandó nyilatkozat orvosolni fogja a tagállamok és a civil szervezetek által felvetett aggályokat. A KKM pénteki sajtóközleménye [1] valamint a CETA-val kapcsolatos hétfő esti parlamenti vita során a minisztérium képviselője által elmondottak [2] azt a látszatot keltik, hogy a tisztázó/magyarázó nyilatkozat alapján nyugodtan aláírhatja a kormány a CETA-t.

Ehhez képest a Bizottság és Kanada által a tagállamokhoz beterjesztett magyarázó nyilatkozat legújabb változata [3] semmi érdemi újdonságot nem tartalmaz a múlt héten kiszivárgott tervezethez képest. Az egyezmény 1600 oldalas szövege és az újabb magyarázó nyilatkozat sem tartalmazza az elővigyázatosság elve kifejezést.

A CETA továbbra is lehetővé tenné, hogy a multinacionális cégek bepereljék az egyes kormányokat. A nyilatkozat hazánk génmódosítás-mentességét fenyegető veszélyekkel kapcsolatban sem nyújt érdemi biztosítékot – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Mindezek fényében porhintésnek tartjuk azokat a kijelentéseket, hogy amelyek szerint a tagállamok és civil szervezetek aggályait orvosolni fogja ez az egyezményt magyarázó nyilatkozat. Ezért továbbra is azt követeljük, hogy a magyar kormány ne írja alá az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt, hanem forduljon az Európai Bírósághoz a befektetői bíróság uniós jogrendbe illeszkedésének vizsgálatára.- tette hozzá Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

Jegyzetek:

[1] http://orientpress.hu/cikk/2016-10-08_kanadai-nyilatkozat

[2] http://pestisracok.hu/parlamenti-ceta-vita-attetelesen-biztonsagos/

[3] A CETA-t magyarázó nyilatkozat tervezetének újabb változata a változások kiemelésével itt található: http://védegylet.hu/wp-content/uploads/2016/04/CETA-declaration_changes_emph_v2.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: