Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kooperáció akadálya: a kapzsiság és a félelem, hogy kihasználnak

Posted by Suggestor - 2016. október 14. péntek

Miért kell valóságos háborút vívni egy fejlesztői csoportban az együttes munkáért, ahol a cél – mondjuk – egy életmentő gyógyszer kifejlesztése? Hiszen a célt csak szoros együttműködéssel lehet elérni, és a csoport teljesítménye a csoport tagjainak is előnyös…?

A Leydeni Egyetem szociálpszichológus professzora, Carsten de Dreu vizsgálta azokat a stratégiákat, amelyekkel az emberek az előnyöket saját maguk számára akarják maximalizálni, és eközben csökkenteni kívánják kizsákmányolásuk lehetőségét.

Az emberek félnek attól, hogy a csoportmunkához való hozzájárulásuk főleg olyan emberek számára hoz hasznot, akik semmivel sem járultak hozzá a teljesítményhez. Ezért ezek az emberek inkább az önvédelembe invesztálnak, mintsem a kooperációba.”

De Dreu olyan kísérleteket végzett, amelyben a résztvevőknek lehetőségük volt önvédelembe, mások megtámadásába invesztálni – vagy azt választani, hogy semmit sem csinálnak.

Amikor a befektetett munkájuk féltése motiválta őket, főként az önvédelembe invesztáltak.

„Az ilyen fajta félelem csaknem mindig jelen van, mint a kooperáció fékje. De van egy paradox jelenség is: a rivális csoportok közötti féltékenység a csoporton belül nagyobb összefogásra, jobb munkára késztet.”

Amíg de Dreu az Amszterdami Egyetem szervezetpszichológia professzora volt, több kísérletet folytatott le a szervezeten belüli kooperációval kapcsolatban.

Leydenben ugyanezt a kérdést most a személyek oldaláról közelítette meg.

„Sokat tudunk arról, mi tesz valakit jó vezetővé. Most azt szeretném megvizsgálni, milyen az agyunk, amikor együtt dolgozunk. Azért érdekel a téma, mert az ‘együttműködés valakivel’  az élet alapvető dolgai közé tartozik, amit más feladatoknál is alkalmazunk, például a gyermeknevelésnél.

Az már a jövő tervei közé tartozik, hogy a professzor szkennelni szándékozik az emberi agyat, hogy megnézze, mely idegi hormonok játszanak szerepet a kooperációban. (Itt van például az oxitocin. Vajon több termelődik-e belőle, amikor az emberek sikeresen dolgoznak együtt? És lehet-e befolyásolni az együttműködést oxitocin adagolásával?)

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161006115314.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s