Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kalcium táplálékkiegészítőkkel jó vigyázni

Posted by Suggestor - 2016. október 15. szombat

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége lapjában közzétett kutatási beszámoló figyelmezteti a nagyközönséget: ha szupplementum (táplálékkiegészítő) formájában szedik a kalciumot, megnövekszik a kockázata az artériák elmeszesedésének és a szívkárosodásnak. Ellenben, ha kalciumban gazdag táplálékot fogyasztanak, az védő hatású.

„Ha vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, sok amerikai azt hiszi, hogy a több – jobb” – mondja Erin Michos professzor (Johns Hopkins University). „Kutatásunk egy újabb hozzájárulás annak bizonyításához, hogy a kalcium táplálékkiegészítők formájában kárt okozhat a szívnek és az érrendszernek.”

A kutatók azért vállalkoztak a kalcium hatásának vizsgálatára, mert egyes kutatások már kimutatták, hogy „az elfogyasztott kalcium táplálékkiegészítők – főként az idősebb embereknél – nem épülnek be a csontokba, sem nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak” – idézi a korábbi kutatások eredményét John Anderson táplálkozáskutató, professzor emeritus.

A tudósok tisztában vannak azzal, hogy az életkor velejárójaként az ember aortájában és más artériáiban kalcium alapú plakkok képződnek. A plakkok akadályozzák a vér áramlását és növelik a szívroham kockázatát.

Az egyetem kutatói elemezték azt a hosszú távú érelmeszesedés vizsgálatot, amelyet a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet alapított, hatezer páciens részvételével és hat egyetem felügyeletével.

A Johns Hopkins Egyetem 2742 résztvevőt vont be ezek közül a saját vizsgálatába.

A résztvevők kitöltöttek egy táplálkozási kérdőívet, és tíz év különbséggel két CT-vizsgálaton vettek részt.

Az erre a felmérésre kiválasztott résztvevők életkora 45 és 84 év között volt, és 51 százalékuk nő volt.

A kutatás kezdetén – 2000-ben -, valamennyien megválaszolták az étrendjükről, táplálkozási szokásaikról szóló kérdőívet, hogy meg lehessen állapítani, mennyi kalciumot fogyasztanak tejtermékekkel, leveles zöldségekkel, kalciummal dúsított élelmiszerekkel (pl. gabonafélékkel).

Majd számba vették, melyik résztvevő milyen gyógyszert és táplálékkiegészítőt vesz be naponta. A szív CT-felvételével megállapították a szív-koszorúér meszesedésének fokát. Ez egyben a szívbetegség kockázatát mutatja.

Kezdetben a résztvevőknek kevesebb, mint a felénél (1175 fő) lehetett kimutatni mészlerakódásokat a szívartériákban. Ezt a vizsgálatot tíz év múlva megismételték.

Az elemzéshez öt csoportra osztották a kutatók a résztvevőket – a teljes kalcium-bevitelük (szupplementum és a táplálékkal felvett kalcium) alapján. Miután az adatokat megtisztították: kor, nem, rassz, fizikai aktivitás, dohányzás, jövedelem, iskolázottság, testsúly, alkoholfogyasztás, vérnyomás, vércukorszint és családi anamnézis alapján, a kutatók leválasztották a résztvevőkből a legmagasabb teljes kalcium-bevitelű 20 százalékot (több, mint 1400 milligramm kalcium/nap).

Ez a csoport 27 százalékkal kisebb kockázattal rendelkezett – a szív-koszorúér felvétele alapján – a szívbetegségre, mint a legkisebb kalcium-bevitellel rendelkező 20 százalék (kevesebb, mint 400 milligramm naponta).

Ezek után került sor a táplálékkal bevitt, illetve a táplálékkiegészítővel nyert kalcium-fogyasztásra.

Az összes résztvevőnek a 46 százaléka szedett szupplementumot.

A kutatók újra elvégezték a demográfiai és életmódi tényezők szerinti válogatást, amelyek befolyásolják a szívbetegség kockázatát, és úgy találták, hogy a szupplementumot szedőknél 22 százalékkal nagyobb a valószínűsége a koszorúér elmeszesedésének, ami a szívbetegséget jelzi.

„Világosan látszik, hogy másként használja fel a szervezet a táplálékkiegészítőt, mint a táplálékot, ami kockázatossá teszi az alkalmazását. Lehetséges, hogy azért, mert a szupplementum kalciumsókat tartalmaz, vagy túl nagy dózisokat szednek belőle, és a szervezet nem tudja feldolgozni” – magyarázza Anderson.

„Azt tudjuk mondani a pácienseinknek, hogy abban nincs semmi veszély, ha egészséges, szív-védő diétán élnek, ami kalciumban gazdag ételeket tartalmaz, mert az előnyös a szívre. De a kalcium szupplementum szedését, adagolását meg kell beszélniük a pácienseknek orvosukkal, és azt is, egyáltalán szükségük van-e rá” – zárta Michos.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/313439.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: