Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutatók véleménye szerint a nikotin az agy öregedése ellen hat

Posted by Suggestor - 2016. október 16. vasárnap

Dr. Ursula Winzer-Serhan professzor (Texas A&M College of Medicine) és munkatársai azt állítják, hogy a nikotin pozitív hatással van a memóriára és a tanulásra: a nikotin acetilkolin receptor (nAChR) aktiválása, a kémiai kötés, ami létrejön az agyban, csökkenti az idegi degenerációt.

„A nikotin orvosi alkalmazása bizonyos szempontból nagy előnnyel járhat az egészségre nézve” – állapította meg a professzor.

Ugyanakkor ennek a kapcsolatnak a mechanizmusa nem tisztázott. A nikotin függőséget okozó hatása miatt nem csoda, ha aggódva fogadják a tudósok a nikotint, mint az idegi leépülési rendellenességek kezelésének eszközét.

Dr. Winzer-Serhan professzor és teamje egereken vizsgálta – különböző dózisokban – a nikotin hatását: az étvágyra, a testsúlyra, a szorongásra és a nikotin acetilkolin receptorok szintjét az agyban.

„Az emberek azt szokták mondani, hogy a nikotin csökkenti a szorongást, ezért dohányoznak, mások épp az ellenkezőjét vallják, azt, hogy fokozza a szorongást” – mondja a professzor. „Egy drogtól az lenne a legutolsó, amit elvárnánk, hogy ha hosszú távon szedi az ember, negatív magatartásbeli változást hozzon.

A kutatók nikotint adagoltak az egerek ivóvizéhez: alacsony, közepes, illetve magas koncentrációban.

Az alacsony és a közepes dózisú nikotin nem volt kimutatható még nyomokban sem az egerek vérében, nem okozott változást a táplálkozásukban, testsúlyukban, sem a nikotin-acetilkolin receptor szintjükben.

Ezzel szemben a magas nikotin dózist kapott egerek kevesebbet ettek, testsúlyuk csökkent és az nAChR szintjük megnőtt. A kutatók nem találtak arra utaló jelet, hogy megnőtt volna a szorongásuk a nikotint nagy dózisban kapó egereknek.

További kutatások várnak a kutatókra, a nikotinnak az idegrendszeri degeneráció elleni hatásával kapcsolatban a koros egereknél. Emellett vizsgálják majd a nikotin étvágy- és testsúly-csökkentő képességét is, hátha ezek magyarázzák az agy öregedése elleni védőhatást.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a nikotinnal való kezelés valószínűtlen, hogy magatartás változást okozna, amivel egy lépéssel közelebb jutottak a kutatók az idegrendszeri degeneratív rendellenesség nikotinnal való kezeléséhez.

Nem azt bizonyítottuk, hogy ez a függőséget okozó drog biztonságos – mint ahogy minden bizonnyal nem az, főleg nem gyermekkorban és serdülőkorban -, és azt sem bizonyítottuk, hogy az előnyei felülmúlják potenciális kockázatát” – magyarázta Dr. Winzer-Serhan professzor.

„Még ha nem előzetes eredményekről volna szó, a dohányzás oly sok egészségproblémát okoz, hogy a nikotin bármilyen esetleges előnyét többszörösen kioltaná.”

„Ugyanakkor a dohányzás a drog használatának csak egyetlen lehetséges módja, és a mi kutatásunk arról szól, hogy nem írhatjuk le teljesen a nikotint.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313095.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kutatók véleménye szerint a nikotin az agy öregedése ellen hat”

  1. uniohid said

    “…a dohányzás a drog használatának csak egyetlen lehetséges módja, és a mi kutatásunk arról szól, hogy nem írhatjuk le teljesen a nikotint.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: