Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefüggést találtak a bél megváltozott baktériumflórája és a krónikus fáradtság szindróma között

Posted by Suggestor - 2016. október 17. hétfő

Mint a neve is mutatja, a krónikus fáradtság szindrómát az extrém fáradtság jellemzi, ami a pihenéssel sem javul.

Az állandó fáradtság mellett jellegzetes tünete lehet még a kipihentséget nem hozó alvás, a fejfájás, az ízületi fájdalmak, a nyaki vagy a hónalji nyirokmirigyek fájdalma, koncentrálóképességgel, memóriával fennálló problémák, súlyos kimerültség fizikai aktivitás vagy mentális igénybevétel hatására.

Ha a fenti tünetek közül négy vagy több legalább hat hónapja fennáll, akkor szokták diagnosztizálni a krónikus fáradtságot.

De más tünetek is társulhatnak az állapothoz: látásproblémák, szédülés, ájulás, ködös agy, bél-irritáció.

Rendkívül nehéz a krónikus fáradtság szindrómát diagnosztizálni, mert tünetei más betegségekéhez hasonlítanak, de a becslések szerint az Egyesült Államokban körülbelül egy millió embert érint ez a betegség.

A másik dolog, ami miatt nehéz megállapítani a krónikus fáradtság szindrómát, az, hogy nem ismerik az okát. Ebből egyenesen következett, hogy néhány kutató pszichoszomatikus betegségre gyanakszik, vagyis a  stresszhatást tették meg okának.

Maureen Hanson (Cornell Egyetem, molekuláris biológia, genetika és mikrobiológia tanszék) és kollégáinak kutatása viszont arra világított rá, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek a bélflórája eltér a normálistól.

A kutatók analizálták a krónikus fáradtságban szenvedők – és az egészséges kontrollszemélyek székletmintáját és vérmintáját. Amikor összehasonlították a betegek mintáit az egészségesekével, felfedezték, hogy a betegekének más a baktérium összetétele, kevesebb benne a gyulladás-ellenes baktériumtípus, és több a gyulladáskeltő baktérium.

Ilyen típusú abnormalitást a bélbaktériumok között gyakran látni a Crohn-betegségben és a fekélyes kolitiszben szenvedő pácienseknél, mondják a kutatók. (Mindkettő gyulladásos bélbetegség.)

A betegek vérmintájában is gyulladásra jellemző markereket találtak.

A kutatók szerint ez valószínűleg a véráramba bejutó baktériumok, az áteresztő bélfal miatt következik be .Amikor ezek a baktériumok belépnek a vérbe, az immunválaszt hoz létre, ami tovább súlyosbítja a krónikus fáradtság-szindrómás betegek tüneteit.

A széklet- és vérmintákból szerzett információkból a kutatók korrektül diagnosztizálni tudták a krónikus fáradtság szindrómás betegek 83 százalékát, ami előre vetíti az új diagnosztikai és terápiás eszköz bevezetését.

„A jövőben, ha már lesz elképzelésünk arról, mi megy végbe a páciens szervezetében a bélmikrobák hatására, elképzelhető, hogy az orvosok étrendváltást, prebiotikumokat, például diétás rostot vagy probiotikumokat tudnak ajánlani a betegnek” – magyarázza Ludovic Giloteaux, társszerző.

A kutatók hozzáfűzik, hogy egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a bélbaktériumok az okai a krónikus fáradtság-szindrómának, ezt a jövőbeni vizsgálatok fogják eldönteni.

„Kutatásunk demonstrálja, hogy a krónikus fáradtság-szindrómában szenvedők bélbaktérium mikrobiomja nem normális, valószínűleg ez vezet gasztrointesztinális és gyulladásos tünetekhez e betegségben szenvedő pácienseknél.. A biológiai abnormalitás felfedezése további bizonyítékot szolgáltat az ellen a nevetséges állítás ellen, hogy a krónikus fáradtság-szindróma pszichológiai eredetű.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/311287.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: