Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az éjszakai műszak nem növeli az emlőrák-kockázatot

Posted by Suggestor - 2016. október 18. kedd

Az emlőrák szempontjából nagyon kicsi vagy semmi kockázatot nem jelent a nők számára az éjszakai vagy váltóműszak, állapították meg az Oxfordi Egyetem epidemiológusai (Egyesült Királyság).

2007-ben, az Egészségügyi Világszervezet közzétett egy jelentést, amely kutatások elemzéséből azt szűrte le, hogy az éjszakai műszak valószínűleg növeli a rákkockázatot, különösen az emlőrákét.

A circadian (a 24 órás) ritmusunk, ami főként a napfény és a sötétség környezetbeli váltakozásán alapul, valóban megszakad az éjszakai munkavégzéssel, és ezt egy egész sor egészségproblémával hozták már összefüggésbe: alvási nehézségekkel, elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval.

2007-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség, amely az Egészségügyi Világszervezet intézménye, egereken végzett kísérletek áttekintésével azt a következtetést vonta le, hogy az éjszakai munkavégzés valószínűsíthetően rákkeltő az emberre nézve.

„Az emberekkel végzett kísérletek többsége retrospektív volt abban az időben: a már emlőrákkal diagnosztizált nők válaszát hasonlították össze egészséges nőkével” – mondta Dr. Ruth Travis, az egyik szerző. „Ez torzíthatta a különbségeket, annál is inkább, mert a nők különböző arányban vettek részt a kutatásban, mint amilyen arányban éjszakai műszakban dolgoznak.”

„Nagyszámú prospektív (a jövőre kiterjedő) kutatásra van szükség, hogy megbízható információt kapjunk az emlőrák kockázati tényezők és az éjszakai műszak összefüggéséről.”

Dr. Travis és munkatársai 10 éven át folytatták kutatásukat arra nézve, hogyan befolyásolja az éjszakai munka a nők emlőrák-kockázatát.

Három nagy létszámú kutatásból nyertek adatokat, amelyekben az egyik kutatás csaknem 523 ezer nőre, a másik 251 ezer nőre, a harmadik 22 500 nőre terjedt ki. A nők mindegyike információt szolgáltatott a munkahelyéről, és a kutatók követték a sorsukat, hogy megtudják, előfordult-e náluk emlőrák-megbetegedés.

Azok, akik éjszakai műszakban dolgoztak – voltak közöttük, akik sok éven át így tettek – nem mutattak nagyobb kockázatot az emlőrákra, mint azok a nők, akik sohasem dolgoztak éjszaka.

Majd a három angliai kutatáshoz hozzávettek hét, másutt végzett kutatást, amelyek szintén az emlőrák és az éjszakai műszak közötti összefüggést vizsgálták.

A tíz kutatás együtt már 1.4 millió nőt jelentett, és a nők között, akik egész aktív életükben éjszakai műszakban dolgoztak, összesen 4660 emlőrák eset fordult elő.

Azoknak a nőknek a relatív kockázata, akik valaha is dolgoztak éjszakai műszakban, 0, 99 volt emlőrákra, akik legkevesebb 20 éven át dolgoztak éjszaka: 1,01 , akik 30 évig vagy tovább: 1,00.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nők, függetlenül attól, hány évig folytatják ezt a gyakorlatot, ugyanakkora kockázattal néznek szembe, mint azok a nők, akik nem dolgoznak éjszakai műszakban.

„A prospektív, előre néző kutatások azt mutatják, hogy az éjszakai műszakban való munkavégzés – beleértve az évtizedekig tartót is – kevés vagy egyáltalán semmi hatással nincsenek az emlőrák kockázatra. Az éjszakai műszaknak jól megállapítható rövid távú kockázatai vannak, mint például a fáradtság. De hogy – az emlőrák-kockázat mellett – milyen egyéb, lehetséges hosszú távú hatásai vannak az éjszakai vagy váltóműszaknak, az továbbra is tisztázatlan maradt” – zárta le Dr. Travis.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313305.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.