Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Térkép az Ember Bolygójáról: a városi zöldterületek 38 százalékkal nőttek 25 év alatt

Posted by Suggestor - 2016. október 19. szerda

Elkészült az első térkép a Föld emberi településeiről, az ENSZ Lakás- és Fenntartható Városfejlesztés konferenciáján mutatták be, 2016. október 18-án.

A Föld beépített területeinek aránya 1975 óta a két és félszeresére nőtt. Jelenleg a 7,3 milliárd ember a szárazföld 7,6 százalékát lakja.

A legnépesebb városok túlnyomó többsége Ázsiában van: tízből kilenc, viszont a legnagyobb kiterjedésű városok fele az Egyesült Államokban: tízből öt.

A népességet nyilvántartják a statisztikai hivatalok, de az emberek térbeli eloszlásáról kevés megbízható, részletes információ állt eddig rendelkezésre. A beépített területekről még annyi sem.

Az Európai Bizottság Kutatóközpontjának vezetésével elkészült az első, megbízható információkat tartalmazó Atlasz az emberi településekről, a falvaktól a mega-városokig.

A kutatók az utóbbi negyven év műholdfelvételeit összegyűjtötték, majd a beépített területeket, a zöld területeket és az éjszakai fényeket egyeztették a népszámlálási adatokkal.

Az Atlasz megmutatja, hol élnek emberek, méri a beépített területek nagyságát, számon tartja a gyarapodását, kiszámítja a városok népsűrűségét, méri a zöldterületek nagyságát, és ellenőrzi, a városok mennyire vannak kitéve természeti katasztrófának.

A beépített területek globálisan növekedtek az elmúlt negyven év alatt, mégpedig a két és félszeresükre, míg a globális népesség az 1,8-szorosára nőtt.

A legintenzívebb növekedés az alacsony jövedelmű országokban következett be, például Afrikában a populáció megháromszorozódott az elmúlt negyven év alatt, ezalatt a beépített terület megnégyszereződött.

Ugyanezen idő alatt Európa népessége stabil maradt, a beépített terület viszont megduplázódott.

A népességnövekedés és a beépített terület terjeszkedése olyan helyeken jött létre, ahol nagy a  természeti katasztrófa kockázata. Tengerparton, árvíz-veszélyes helyeken negyven évvel ezelőtt 45 millió, ma 88 millió ember él.

A legnagyobb kiterjedésű városközpontok a magas jövedelmű országokban vannak. Los Angeles áll az első helyen, azt követi Tokió, Jakarta, Guangzhou, New York, Chicago, Johannesburg, Dallas, Miami és Osaka. A tíz mega-cityből öt az Egyesült Államok nagyvárosa.

Ugyanakkor, az egy lakosra számított beépített terület Észak-Amerikában a legnagyobb: csaknem tízszerese az ázsiai városokénak.

A városközpontok éjszakai megvilágításából kitűnik, milyen a hozzáférés az elektromos energiához. Ugyanakkor, az utóbbi években a magas jövedelmű országokban is relatíve csökkent az éjszakai megvilágítás mértéke, ami környezetvédelmi és energiatakarékossági megfontolásoknak köszönhető.

Egy másik jellemző adatot is begyűjtött és közzétett az Atlasz: városközpontjaink és külvárosaink zöldebbé váltak: a városi zöldterületek aránya a beépített területekhez képest 38 százalékkal nőtt az elmúlt 25 évben.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018132405.htm

Megjegyzés: Az utóbbi adat – tudniillik, hogy zöldebbek lennének a városaink, mint 25 évvel ezelőtt – Magyarországra, és főként Budapestre nem áll meg, sajnos. (A szerk.)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: