Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gazdagok öntudatlanul nem szentelnek nagyobb figyelmet embertársaiknak

Posted by Suggestor - 2016. október 20. csütörtök

Társadalmi hovatartozásunktól függ, mennyi időre képes egy embertársunk, mondjuk egy utcai járókelő lekötni a figyelmünket – mondják a New York University pszichológusai.

Azok az emberek, akik önmagukat magas társadalmi osztályba tartozónak tartják, kevesebbet időznek a velük szembe jövő járókelő arcán, mint azok, akiknek a sora nem megy olyan fényesen. Ráadásul ez nem is tudatos döntés eredménye, hanem spontán kognitív folyamat.

„Akár az utcán, akár laboratóriumban, online kísérletekben vizsgálódtunk, kutatásunk azt mutatja, hogy egy ember sokkal nagyobb valószínűséggel kapja el egy másik ember tekintetét, ha ő maga alacsonyabb társadalmi osztályba tartozik, mint ha magasabb társadalmi osztályba tartozna” – mondja Pia Dietze pszichológus. „A más kulturális csoportba tartozáshoz  hasonlóan, a különböző társadalmi osztályok is megosztják az embereket: az információfeldolgozásukat spontán módon áthatja a hovatartozásuk.”

Az előző kutatások egy sor viselkedésbeli különbséget mutattak ki az eltérő társadalmi osztályba tartozó emberek között, beleértve a kapcsolat-kialakítást, a részvétet, a jótékonyságot, az empátiát mások iránt.

Dietze és a társszerző, Eric Knowles úgy vélték, hogy ezek az eltérések – legalább részben – valamilyen mély, kulturálisan beléjük ivódott különbségből származnak, amely meghatározza az emberek információfeldolgozási módját.

A kutatók azt feltételezték, hogy társadalmi osztályunk kihat arra, mennyire fontosnak tartunk más embereket a saját célunkkal, motivációinkkal kapcsolatban.

A relatíve kivételesen előnyös háttérrel rendelkező emberek kevésbé függenek másoktól társadalmilag, mint a kevésbé előnyös környezetű emberek, ezért kevéssé valószínű, hogy úgy tekintsenek másokra, mint potenciális jutalmazó vagy fenyegető – vagy másképpen figyelemre érdemes személyre.

Ez a különbség, amit Dietze és Knowles megállapított: ez a „motivációs fontosság” annyira alapvető dolog, hogy megjelenik az alapvető kognitív folyamatokban is, így a vizuális figyelemben, ami gyorsan és önkéntelen módon működik.

Egyik kísérletükben 61 gyalogos sétált New York City-ben Google Glass* szemüvegben, úgy, mintha ezt a készüléket próbálnák ki.

Google Glass – szemüveg formájú okostelefon

A kísérlet résztvevői sétáltak egy háztömbnyit, ezalatt a készülék minden pillantásukat felvette. Majd kitöltöttek adatlapokat, amelyek tartalmazták a társadalmi réteg megnevezését is, amelybe tartoztak (szegény, munkásosztály, középosztály, felső-közép vagy felső osztály).

Majd független kutatók megvizsgálták a felvételeket, ki kire és mire nézett, és milyen hosszan.

Dietze és Knowles azt nézték meg, van-e összefüggés a társadalmi osztályba tartozás és aközött, hogy a kísérleti személyek kinek szenteltek figyelmet.

Az eredmény: a társadalmi osztály nem játszott szerepet abban, hányszor néztek másik emberre a Google Glass-t viselők, de abban igen, hogy mennyi ideig nézték.

Azok a kísérleti személyek, akik magukat felsőbb társadalmi osztályba tartozónak tartották, kevesebb időt szenteltek más embereknek.

Egy precízebb szemmozgás-követő készülékkel is elvégeztek hasonló kísérletet, és ott ugyanazt az eredményt kapták.

A felsőbb társadalmi osztályok tagjai kevesebb ideig nézték az utcán a járókelőket, mint alacsonyabb társadalmi osztályba tartozó társaik.

A kutatás ‘járulékos haszna’ az volt, hogy megállapították: a figyelem hosszának különbsége egy spontán kognitív folyamatból eredt, nem szándékos döntés eredménye volt.

„Munkánk hozzájárul a társadalmi osztályhoz tartozásnak a pszichikai működésre gyakorolt hatását feltérképező tudásanyaghoz. Minél többet tudunk a társadalmi osztály-különbségek hatásáról, annál jobban tudjuk kezelni a társadalmi problémákat, ez a kutatás a kirakós játék egy darabkája” – magyarázta Dietze.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018133140.htm

Reklámok

Egy hozzászólás to “A gazdagok öntudatlanul nem szentelnek nagyobb figyelmet embertársaiknak”

  1. uniohid said

    „A más kulturális csoportba tartozáshoz hasonlóan, a különböző társadalmi osztályok is megosztják az embereket:
    az információfeldolgozásukat spontán módon áthatja a hovatartozásuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s