Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A közel-infravörös fény és az egészség

Posted by Suggestor - 2016. október 28. péntek

(Folytatás)

Minthogy a citokróm c oxidáz felel az ATP bőséges keletkezéséért, az a sejt, amelyik bőséges energiához jut, jobban teljesít, akárhol is helyezkedik el a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy ha több ATP áll rendelkezésre a májsejtekben, hatékonyabban tudnak méregteleníteni, a bőrsejtek több kollagént tudnak szintetizálni, mert az ATP minden sejtfunkcióhoz elengedhetetlenül szükséges.

Wunsch szerint a táplálékból szervezetünk hő-egyensúlyának csak mintegy egyharmadát nyeri ki.

A zsírokból és szénhidrátokból ATP keletkezik. Minél több közel-infravörös sugárzásban van részünk, annál kevesebb táplálék szükségeltetik a ‘termális homeosztázis’, hőmérsékletünk fenntartásához.

Itt érdemes különbséget tenni: a metabolizmushoz – anyagcseréhez – felhasznált energia legnagyobb része a táplálékból jön. De a normál testhőmérséklet fenntartásához (37 C fok) két mechanizmus járul hozzá:

energiatermelés a mitokondriumokban a táplálékból

és fotonenergia a napfény közel-infravörös sugárzásából, amely képes mélyen a szövetekbe hatolni, még a ruhán át is.

„A sugárzás behatol a testbe és ott átalakul hosszabb infravörös hullámhosszá. A testhőmérséklet fenntartásához ez nagyon fontos.”

Testünk energiatermelése tehát nem csak táplálékfelvétellel történik. Szükségünk van a fény bizonyos hullámhosszára is ahhoz, hogy az anyagcserénk optimálisan működjön. Már ezért is életbe vágóan fontos a napozás egészségünkhöz.

Többet mond ez az ábra a bennünket érő fény természetéről, összetételéről:

nappali fény:                                                                   izzólámpa fénye:                                                fluoreszcens lámpa:

 

 

halogén lámpa:                                                          hideg, fehér fényű LED                                        meleg, fehér fényű LED

Az ábrán látható, hogy az izzólámpa fényéhez képest még a meleg fényű LED világítás is csekély mértékben járul hozzá szervezetünk közel-infravörös igényéhez.

 

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/23/near-infrared-led-lighting.aspx

 

2 hozzászólás to “A közel-infravörös fény és az egészség”

 1. Suggestor said

  Az ábrán ránézésre egyáltalán nem látszik különbség az izzólámpa és a halogén lámpa spektruma között. Wunsch méréseket végzett saját spektrométerével, és valóban, a differencia csaknem észrevehetetlen.

  Ezért az alacsony feszültségű halogén lámpát ajánlja használatra Wunsch, ami majdnem 100 százalékkal hatékonyabb a standard – incandescens – izzólámpánál. Arra figyelmeztet még, hogy egyenárammal használjuk, hogy ne keletkezzen elektroszmog Jelenleg ez az elérhető legegészségesebb elektromos fényforrás a fotobiológus szerint.

 2. uniohid said

  ” Minél több közel-infravörös sugárzásban van részünk, annál kevesebb táplálék szükségeltetik a ‘termális homeosztázis’, hőmérsékletünk fenntartásához.”

  Szép ábrák!
  Ám nem látok különbséget az ‘izzólámpa fénye’ és a ‘halogén lámpa’ ábrái között : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.