Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vallónia helyettünk állt ki az érdekeinkért és az egészségünkért

Posted by Suggestor - 2016. október 28. péntek

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet sajtóközleménye

Elhalasztották az EU–Kanada csúcstalálkozót – itt az ideje, hogy a magyar kormány érdemi társadalmi vitát kezdeményezzen a CETA-ról

Budapest, 2016. október 27.

A demokrácia győzelmeként értékelik a civil szervezetek, hogy elmaradt az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) mára tervezett aláírása, mert Vallónia és a Brüsszeli régió nem volt hajlandó gyorsított eljárásban, érdemi egyeztetés nélkül rábólintani az egyezményre. A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet azt várja a magyar kormánytól, hogy kezdeményezzen érdemi társadalmi vitát a CETA-ról, mielőtt végleges döntést hoz az egyezmény aláírásáról.

Elhalasztották a CETA egyezmény aláírását, főként Vallónia és a Brüsszeli régió ellenállásának köszönhetően. Az egyezményre azonban eddig jóval többen mondtak nemet: köztük van több mint 3,5 millió uniós állampolgár és 2000 európai önkormányzat, melyek csatlakoztak a TTIP- és CETA-mentes övezetek hálózatához. Nem támogatja továbbá a CETA-t számos kanadai, német, francia gazdaszervezet, a Visegrádi Négyek agrárkamarái, sokszáz szakszervezet, környezetvédő- valamint digitális jogaink védelmével foglalkozó szervezet, számos vallási közösség. A CETA részét képező befektetői bírósági rendszert ellenzi az Európai Bírói Szövetség, a Német Bírói Szövetség, Magyarországon a Jövő Nemzedék Szószólója és 101 európai jogászprofesszor.

“Az Európai Unió tagállamai és regionális döntéshozó szervezetei közül egyedül Vallónia és a Brüsszeli Régió volt az, aki elvégezte a feladatát: mielőtt rábólintana az egyezményre, alaposan átnézte a CETA szövegét, elemezte és megvitatta a tartalmát és a várható hatásait. A belga tartományok erre alapozva fogalmazták meg az egyezménnyel kapcsolatos fenntartásaikat, s ezért nem voltak eddig hajlandóak az egyezményt aláírni” – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

“Eddig Vallónia és a belga régiók helyettünk álltak ki a társadalom érdekeiért, egészségünkért. Most már Magyarországon a sor: ki kell használni az EU-Kanada csúcstalálkozó elhalasztásával nyert időt. Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy részletes hatásvizsgálatokat követően indítson érdemi társadalmi és országgyűlési vitát az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményről. Csak ezt követően szülessen döntés az egyezmény elvetéséről vagy aláírásáról” – tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

“Itt az ideje az uniós kereskedelmi- és befektetési politika újragondolásának. A most felszabadult idő alkalmat ad a CETA újratárgyalására: törölni kell az egyezmény tervezetéből a befektetési bírósági rendszert, amely lehetővé tenné, hogy a külföldi óriáscégek bepereljék az állampolgáraik egészségét és környezetünket védő kormányokat. Szintén törölni kell az egyezmény biotechnológiai fejezetét, amely veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét is” – fűzte hozzá Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet azt várja a magyar kormánytól, hogy gondolja újra a CETA-val kapcsolatos álláspontját és forduljon az Európai Bírósághoz az egyezményben szereplő befektetési bírósági rendszer uniós joggal való összeférhetőségének vizsgálatát kérve.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.