Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony dózisú sugárzás – CT — olyan elváltozást kelt az agyban, ami hasonlít az Alzheimer-kórra

Posted by Suggestor - 2016. október 30. vasárnap

A Dél-Dán Egyetem kutatója, Stefan J. Kempf azt mondja, életbe vágóan fontos kutatni ezt a tényezőt, amely esetleg az Alzheimer-kór mögött áll, mert a következő évtizedben várhatóan meredeken nőni fog az Alzheimer-betegek száma.

Mióta az ionizáló sugárzással működő orvosi berendezések használata elterjedt, és egyre többet utazunk repülőgéppel, a sugárzás okozta kognitív romlás lehetőségét is ideje volt vizsgálat tárgyává tenni.

A nemzetközi összefogással létrejött kutatás kimutatta, hogy az alacsony dózisú ionizáló sugárzás olyan molekuláris változásokat hoz létre az agyban, ami az Alzheimer-kórra hasonlít.

Különböző életkorú emberek tömegei egyre növekvő mértékben vannak kitéve a változatos forrásokból eredő ionizáló sugárzásnak: munkahelyi expozíció a nukleáris technológiában, a repülőgép pilóták, a személyzet – és az utasok expozíciója. Továbbá az orvosi diagnosztikai, valamint a terápiás készülékek sugárzásának kitett betegek expozíciója. Egyedül az USA-ban évente 62 millió CT felvételt készítenek.

A diagnosztikai jellegű CT felvételek egyharmadára a fej vizsgálata miatt  kerül sor.

„Az összes ilyen expozíció alacsony dózisú, és ha csak egy-kettő ilyen expozíció volna az életünkben, nem látnék okot az aggodalomra. De az, hogy a modern ember élete folyamán több ízben ki lehet téve ennek a sugárzásnak, és hogy nem tudunk eleget a felhalmozódott dózisok következményeiről, az aggaszt engem.”

Az adatok arra utalnak, hogy még a relatíve alacsony sugárzási dózisok is – mint az egy-két CT felvétel, kognitív funkcióromlással járó molekuláris változást tudnak kiváltani.

A tudósok állatkísérletben kimutatták, hogy ezek a molekuláris átalakulások a hippokampuszban mennek végbe, ami a tanulásért és a memóriáért felelős agyterület – és ami az Alzheimer-kórban is negatívan érintett.

Egereket tettek ki halmozódó sugár-adagoknak: összesen 0,3 Gray, illetve 6,0 Gray dózist kaptak, az egyik csoport naponta 1 milliGray, a másik 20 milliGray adagban, 300 napon át.

„Mindkét dózis képes volt kiváltani azt a molekuláris alakzatot, ami az Alzheimer-kór kórképére emlékeztet” – mondja Kempf.

Amikor egy betegnél feji felvételt készítenek, a dózis 20 és 100 milliGray között változik, és egy percig tart. Amikor repülőgépen ül az ember, az űrből jövő ionizáló sugárzás dózisa sokkal kisebb, mint ami a CT felvétel során keletkezik.

„Ha összehasonlítják a számokat, láthatják, hogy az egereket 1000-szer kisebb halmozódó dózisnak tettük ki, mint amit egy beteg kap egyetlen CT-vizsgálat alkalmával. És még akkor is láthatóak a változások a hippokampusz szinapszisaiban, amelyek az Alzheimer-betegség kórképére emlékeztetnek.”

Stefan J. Kempf szerint az adatok arra utalnak, hogy a krónikus, alacsony dózisú sugárzás az új idegsejtek beilleszkedését akadályozza a meglévő szinaptikus hálózatokba.

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161027122751.htm

Egy hozzászólás a “Az alacsony dózisú sugárzás – CT — olyan elváltozást kelt az agyban, ami hasonlít az Alzheimer-kórra”

  1. uniohid said

    „Az összes ilyen expozíció alacsony dózisú, és ha csak egy-kettő ilyen expozíció volna az életünkben, nem látnék okot az aggodalomra. De az, hogy a modern ember élete folyamán több ízben ki lehet téve ennek a sugárzásnak, és hogy nem tudunk eleget a felhalmozódott dózisok következményeiről, az aggaszt engem.” – mondja Stefan J. Kempf.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: