Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A békák, varangyok lárvái vegetáriánussá lesznek a forró időszakokban

Posted by Suggestor - 2016. november 5. szombat

A klímaváltozás, a hőmérséklet emelkedése talán a legjobban a kétéltűeket fenyegeti – bőrük könnyen átjárhatósága és komplex életciklusuk (vízi és szárazföldi) miatt.

Portugál kutatók most azt tanulmányozták, hogy a hőhullámok hogyan befolyásolják három, az Ibériai félszigeten élő kétéltű faj táplálékválasztását: az európai levelibékáét (Hyla arborea), a mediterrán levelibékáét (Hyla meridionalis) és az ibériai festett békáét (Discoglosus galganoi).

A globális felmelegedés ugyanis nemcsak hőmérséklet-emelkedést okoz, de megnöveli az extrém időjárási események – árvizek, hőhullámok, szárazságok – gyakoriságát és intenzitását. A Lisszaboni Egyetem és az Uppsalai Egyetem (Svédország) azt nézték meg, milyen hatással vannak a hőhullámok a békák táplálékára.

„’Tény, hogy jelenleg is erősen csökken a békák száma, globális skálán az eltűnésük várható, ezért is kerültek a kutatások fókuszába” – mondta German Orizaola svéd kutató.

A kutatók laboratóriumi kísérletet végeztek a fentebb említett három békafaj lárváival (ebihalaival), különböző tartamú és intenzitású hőhullámoknak tették ki őket, növelve a víz hőmérsékletét is, amelyben felnőttek. A táplálék-kínálat növényi diétából, állati eredetű táplálékból, illetve vegyes táplálékból állt.

„Az eredmény azt mutatta, hogy a különböző fajok lárváinak olyan a táplálék-választása azokhoz a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodott, amelyben a szaporodásuk végbe megy. A festett béka, amely hideg időben szaporodik, húsevő. A mediterrán leveli béka, amely az év legforróbb időszakában szaporodik, növényevő.”

A kutatás legfontosabb eredménye, hogy a lárvák nagyon rugalmas táplálkozási szokásokkal rendelkeznek.

Mind a három faj megnövelte az elfogyasztott növények arányát – hőhullámok idején.

„Ez a jelenség sok fajnál közönséges, amelyek a kontinensen, vízi környezeten élnek. A hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának megnövekedése, amit a klímaváltozási modellek jósolnak, jelentős változást hoz létre a környezetben.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161103115201.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s