Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az eperfa termésében levő rutin aktiválja a barna zsírszövetet

Posted by Suggestor - 2016. november 6. vasárnap

A kellemes, édes ízű faepernek eddig is sokféle gyógyhatását ismerték a tudósok: csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vércukor-szintet, csökkenti a rák kockázatát.

Kínai tudósok most azt fedezték föl, hogy a faeperben levő rutinnal az elhízást is lehet orvosolni.

Ilyen esetben első helyen mindig az életmód váltást tanácsolják: az egészséges táplálkozást és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitást, de sok esetben ez nem elegendő.

A Kínai Tudományos Akadémia intézetében dolgozó Wan-Zhu Jin és kollégái a rutin anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálták, állatkísérlettel.

Két csoport egérnek az ivóvizébe milliliterenként 1 milligramm rutint adagoltak. Az egyik csoport egér genetikailag volt kövér, a másik táplálkozás következtében. Mindkét csoportot az egész kutatás folyamán ugyanazzal a normális takarmánnyal etették.

Az eredmény: mind a két csoport egérnél aktiválódott a barna zsírszövet, és fokozódott az energiafelhasználás, jobb lett a glükóz-háztartás vagyis egyensúlyba került az inzulin és a glucagon, fenntartva a glükóz szintet, azon felül az egerek leadtak a ‘hájukból’.

A barna zsírszövetet a hideg szokta aktiválni: a barna zsírszövet elégeti az energiát, ezzel hőt termel.

A kutatók szavaival élve, ‘a rutin a hideget mímeli’, specifikus jelzőrendszer aktiválásával megnöveli a UCP1 gén aktivitását és a mitokondriumok számát a barna zsírszövetben.

Emellett, a kutatók azt is felfedezték, hogy a rutin a bőr alatti zsírszövetben barnazsírszövet-szerű zsírsejtek létrejöttét is kiváltotta az egereknél.

Eredményeik alapján Jin és munkatársai a rutint az elhízás és az elhízással kapcsolatos állapotok kezelésére ajánlják.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313778.php

Advertisements

Egy hozzászólás to “Az eperfa termésében levő rutin aktiválja a barna zsírszövetet”

  1. uniohid said

    “A kellemes, édes ízű faepernek eddig is sokféle gyógyhatását ismerték a tudósok: csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vércukor-szintet, csökkenti a rák kockázatát.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s