Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bizonyos élelmiszer-adalékok megváltoztatják a bélflórát és vastagbél rákot okozhatnak

Posted by Suggestor - 2016. november 9. szerda

Dr. Emilie Viennois, a Georgia State University (Atlanta) tanársegédje szerint két  gyakori élelmiszer-adalék megváltoztathatja a bélmikrobák összetételét és vastagbél-végbél rákot okozhat.

„A vastagbél-végbél rák előfordulása jelentősen megnőtt a huszadik század közepe óta. Ennek a betegségnek a fő jellemzője a megváltozott bélflóra, amely kedvező feltételeket teremt a tumor keletkezéséhez.”

Dr. Viennois és munkatársai egereken vizsgálták a problémát.

Több mint 100 trillió mikroorganizmus él a belekben: baktériumok, vírusok, gombák. A bélflóra annak az interakciónak az eredménye, amely a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből bekerülő mikroorganizmusok között végbe megy.

Életünk első bélflóráját születésünkkor szerezzük meg,  a bélflóra emberenként különbözik. Életbe vágóan fontos az egészséges immunrendszer szempontjából, hogy bélflóránk sokszínű és kiegyensúlyozott legyen.

Komoly változások akkor történnek a bélflórában, ha megváltoztatjuk a táplálkozásunkat, életmódunkat, illetve egy fertőzés alkalmával: ez módosítja a szimbiotikus viszonyt, az együttműködést a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből jövők között, ilyenkor fönnáll a gyulladásos bélbetegség (IBD) veszélye.

Az IBD előmozdítja a bélben a tumor keletkezését. Alacsony szintű gyulladásról van szó, amelyet a bélflóra változása kísér, ezt több ízben megfigyelték már vastag-és végbélrák esetében.

Előző kutatások alapján feltételezték, hogy emulgeálószer-adalékok okozhatják az IBD-t. A Georgia Állami Egyetem kutatólaboratóriuma kimutatta, hogy két gyakori emulgeálószer: a karboxi metilcellulóz és a poliszorbát-80, mégpedig alacsony koncentrációban, alacsony szintű gyulladást és elhízást, illetve metabolikus szindrómát vált ki egereknél.

A vastagbél normálisan védett a kárt okozó baktériumok ellen a vastagbelet belülről borító nyálkahártyával, csakhogy az emulgeálószerek segítenek a baktériumoknak ‘átkelni’ a védőgáton.

Az emulgeálószereket azért adagolják az élelmiszerekhez, hogy segítsenek alaposan elkeverni a vizet és az olajat, hogy sima textúrája legyen a feldolgozott élelmiszernek.

A kutatóknak az volt a feltételezésük, hogy az emulgeálószerek olyan befolyást gyakorolnak a bélflórára, amely előmozdítja a vastag- és végbélrák kialakulását.

Olyan takarmánnyal etették az egereket, amely arányaiban igazodott a feldolgozott emberi élelmiszerben alkalmazott karboxi-metilcellulózhoz, illetve poliszorbáthoz.

A kutatók úgy találták, hogy az emulgeátorok megváltoztatták a bél baktérium-összetételt, méghozzá oly módon, hogy az előmozdította a gyulladást, így kedvező körülményeket teremtett a rák kialakulásának.

Az emulgeálószerek következményeként a bélflórában több flagellin és lipopoliszacharid jelent meg, ezek aktiválták a gyulladáskeltő gén kifejeződését az immunrendszerben. Egyúttal megváltozott a sejtszaporodás és a sejthalál egyensúlya is, előmozdítva a tumor fejlődését.

Az olyan egerekben, amelyek csíramentesek voltak, bélflóra nélkül, semmilyen negatív hatása nem látszott az emulgeáló szer fogyasztásának. Majd átültették a csíramentes egerekbe mikroorganizmusokat az emulgeálószereket fogyasztó egerekből, ami elég volt az egyensúly felborulásához.

Ami újra megerősíti a bélflóra központi szerepét a tumor keletkezésében és fejlődésében.

A kutatás demonstrálja, hogy az emulgeálószerek a bélflórában változásokat indítanak be. Ezek a változások szükségesek (és elegendőek) ahhoz, hogy felborítsák a bélfal sejtjeinek egyensúlyát, és kialakuljon a tumor.

A bélflóra összetételének megváltozása alacsony szintű gyulladást okoz, amely előmozdítja a vastagbél-végbél rák keletkezését.

A kutatók tovább vizsgálják a problémát, arra kíváncsiak, melyik mikroorganizmus felelős a rák keletkezéséért.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313938.php

Egy hozzászólás to “Bizonyos élelmiszer-adalékok megváltoztatják a bélflórát és vastagbél rákot okozhatnak”

  1. uniohid said

    “Több mint 100 trillió mikroorganizmus él a belekben: baktériumok, vírusok, gombák. A bélflóra annak az interakciónak az eredménye, amely a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből bekerülő mikroorganizmusok között végbe megy.

    A bélflóránkat életünk első napjaiban szerezzük meg, és a bélflóra emberről emberre változik. Életbe vágóan fontos az egészséges immunrendszer szempontjából, hogy bélflóránk sokszínű és kiegyensúlyozott legyen.”
    ><

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.