Bizonyos élelmiszer-adalékok megváltoztatják a bélflórát és vastagbél rákot okozhatnak
Posted by Suggestor - 2016. november 9. szerda
Dr. Emilie Viennois, a Georgia State University (Atlanta) tanársegédje szerint két gyakori élelmiszer-adalék megváltoztathatja a bélmikrobák összetételét és vastagbél-végbél rákot okozhat.
„A vastagbél-végbél rák előfordulása jelentősen megnőtt a huszadik század közepe óta. Ennek a betegségnek a fő jellemzője a megváltozott bélflóra, amely kedvező feltételeket teremt a tumor keletkezéséhez.”
Dr. Viennois és munkatársai egereken vizsgálták a problémát.
Több mint 100 trillió mikroorganizmus él a belekben: baktériumok, vírusok, gombák. A bélflóra annak az interakciónak az eredménye, amely a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből bekerülő mikroorganizmusok között végbe megy.
Életünk első bélflóráját születésünkkor szerezzük meg, a bélflóra emberenként különbözik. Életbe vágóan fontos az egészséges immunrendszer szempontjából, hogy bélflóránk sokszínű és kiegyensúlyozott legyen.
Komoly változások akkor történnek a bélflórában, ha megváltoztatjuk a táplálkozásunkat, életmódunkat, illetve egy fertőzés alkalmával: ez módosítja a szimbiotikus viszonyt, az együttműködést a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből jövők között, ilyenkor fönnáll a gyulladásos bélbetegség (IBD) veszélye.
Az IBD előmozdítja a bélben a tumor keletkezését. Alacsony szintű gyulladásról van szó, amelyet a bélflóra változása kísér, ezt több ízben megfigyelték már vastag-és végbélrák esetében.
Előző kutatások alapján feltételezték, hogy emulgeálószer-adalékok okozhatják az IBD-t. A Georgia Állami Egyetem kutatólaboratóriuma kimutatta, hogy két gyakori emulgeálószer: a karboxi metilcellulóz és a poliszorbát-80, mégpedig alacsony koncentrációban, alacsony szintű gyulladást és elhízást, illetve metabolikus szindrómát vált ki egereknél.
A vastagbél normálisan védett a kárt okozó baktériumok ellen a vastagbelet belülről borító nyálkahártyával, csakhogy az emulgeálószerek segítenek a baktériumoknak ‘átkelni’ a védőgáton.
Az emulgeálószereket azért adagolják az élelmiszerekhez, hogy segítsenek alaposan elkeverni a vizet és az olajat, hogy sima textúrája legyen a feldolgozott élelmiszernek.
A kutatóknak az volt a feltételezésük, hogy az emulgeálószerek olyan befolyást gyakorolnak a bélflórára, amely előmozdítja a vastag- és végbélrák kialakulását.
Olyan takarmánnyal etették az egereket, amely arányaiban igazodott a feldolgozott emberi élelmiszerben alkalmazott karboxi-metilcellulózhoz, illetve poliszorbáthoz.
A kutatók úgy találták, hogy az emulgeátorok megváltoztatták a bél baktérium-összetételt, méghozzá oly módon, hogy az előmozdította a gyulladást, így kedvező körülményeket teremtett a rák kialakulásának.
Az emulgeálószerek következményeként a bélflórában több flagellin és lipopoliszacharid jelent meg, ezek aktiválták a gyulladáskeltő gén kifejeződését az immunrendszerben. Egyúttal megváltozott a sejtszaporodás és a sejthalál egyensúlya is, előmozdítva a tumor fejlődését.
Az olyan egerekben, amelyek csíramentesek voltak, bélflóra nélkül, semmilyen negatív hatása nem látszott az emulgeáló szer fogyasztásának. Majd átültették a csíramentes egerekbe mikroorganizmusokat az emulgeálószereket fogyasztó egerekből, ami elég volt az egyensúly felborulásához.
Ami újra megerősíti a bélflóra központi szerepét a tumor keletkezésében és fejlődésében.
A kutatás demonstrálja, hogy az emulgeálószerek a bélflórában változásokat indítanak be. Ezek a változások szükségesek (és elegendőek) ahhoz, hogy felborítsák a bélfal sejtjeinek egyensúlyát, és kialakuljon a tumor.
A bélflóra összetételének megváltozása alacsony szintű gyulladást okoz, amely előmozdítja a vastagbél-végbél rák keletkezését.
A kutatók tovább vizsgálják a problémát, arra kíváncsiak, melyik mikroorganizmus felelős a rák keletkezéséért.
uniohid said
“Több mint 100 trillió mikroorganizmus él a belekben: baktériumok, vírusok, gombák. A bélflóra annak az interakciónak az eredménye, amely a gazdaszervezet mikroorganizmusai és a környezetből bekerülő mikroorganizmusok között végbe megy.
A bélflóránkat életünk első napjaiban szerezzük meg, és a bélflóra emberről emberre változik. Életbe vágóan fontos az egészséges immunrendszer szempontjából, hogy bélflóránk sokszínű és kiegyensúlyozott legyen.”
><