Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A csodatévő hagyma…

Posted by Suggestor - 2016. november 10. csütörtök

Dr. Joseph Mercola írása nyomán

A hagymának rengeteg a jó tulajdonsága: segít egészségesnek maradni, elkerülni a rákot, a szív- és érbetegségeket, a cukorbetegséget.

A hagyma rákellenes vegyületei: kvercetin, antocianin, szerves kénvegyületek és diallil diszulfid (DDS), S-allylcisztein (SAC), S-metilcisztein (SMC) és onionin A (ONA).

Az onionin A-ról nemrégiben állapították meg, hogy védelmet nyújt az epiteliális petefészekrák ellen, ami a petefészekrák leggyakoribb típusa.

A betegek 80 százalékánál visszatér a betegség a kemoterápiás kezelés után, az onionin A azonban lelassítja a  petefészekrák növekedését, és fokozza a rákellenes gyógyszerek hatását. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az onionin A közvetlenül megakadályozza a rákos sejtek burjánzását.

Minél erősebb íze van a hagymának, annál hatékonyabb a rák elleni védelemben – állapították meg a kutatók.

Az enyhe ízű hagymák – mint a fehér hagyma, a Vidalia vagy a perui édeshagyma – alacsonyabb antioxidáns aktivitással rendelkeznek, ezért kisebb a rákellenes hatásuk.

A kutatást végző táplálkozástudományi professzor, Rui Hai Liu szerint: „A hagyma az egyik leggazdagabb flavonoidokban a táplálékaink között, a flavonoidok fogyasztása pedig összefügg a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatának csökkenésével.”

De a flavonoidokat nem csak mint rákellenes vegyületeket tartják számon, jól ismertek antibakteriális, vírusellenes, antiallergén és gyulladásellenes hatásukról is.

A kvercetinről – egy másik erős rákellenes vegyületről kimutatták, hogy akadályozza a daganat keletkezését és meggátolja a burjánzását – petefészekrák, emlőrák és vastagbélrák szövettenyészetben. Továbbá csökkentette az agydaganat és a tüdőrák kockázatát – ez utóbbit a dohányzó személyeknél.

Azt is megállapították, hogy a kvercetin csökkenti a magas vérnyomásos betegek vérnyomását, és elejét veszi a hisztamin-kibocsátásnak, amivel a hagyma kiérdemli a ‘természetes antihisztamin’ jelzőt.

Igaz, hogy kvercetin táplálékkiegészítő formájában is kapható, de ha a hagyma flavonoidjait

természetes formában vesszük magunkhoz, annak több értelme van, mert:

egy állatkísérlet arra mutatott rá, hogy az állat nagyobb védelmet kapott az oxidatív stressz ellen, ha hagymát kapott a takarmányában, mint ha kvercetin kivonatot.

A kvercetin nem bomlik le, ha alacsony hőmérsékleten főzzük, pároljuk, például hagymalevesnek készítjük el.

Egyéb kedvező hatásai a hagymának:

A szerves kénvegyületek (DDS, SAC, SMC) – mint kimutatták – szintén gátolja a vastagbélrák és a veserák kialakulását, részint a rákos sejtek halálát indukálva, részint a géntranszkripciót gátolva. De véd az ultraibolya sugárzás okozta immunszuppresszió ellen is.

Ezen kívül a hagyma rostforrás, C-vitamin forrás, antocianin forrás (a vöröshagymában vörös, lila és kék növényi pigmentek vannak).

Az antocianint a kutatók egy sor betegség kockázatának csökkentésével hozták összefüggésbe, mint a rák, a szív- és érbetegségek, az idegrendszeri működés zavara.

Továbbá: segít megelőzni az elhízást és a cukorbetegséget (azzal, hogy meggátolja bizonyos enzimek működését az emésztőrendszerben, és támogatja az egészséges vércukor-szintet).

Erős gyulladásellenes hatása van, ezért fejt ki védő hatást a krónikus betegségek ellen.

De a hagyma nem csak ennyit tud: mint minden ‘tápegész’ táplálék, a sokféle kedvező hatású összetevővel szinergisztikus módon felerősítve támogatja az egészséget.

A kutatások szerint még a következő jótékony hatásokkal bír:

elejét veszi az asztmás gyulladásos folyamatoknak,

csökkenti a cukorbetegséggel járó tüneteket,

csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet,

javítja a csontok egészségét,

fenntartja a kedvező hatású baktériumokat az emésztőrendszerben,

csökkenti az idegrendszeri degeneratív rendellenességek kockázatát,

csökkenti a szürke hályog kockázatot,

csökkenti az ételfertőzések kockázatát,

javítja a bélflóra állapotát, a kalcium és a magnézium felszívódását a fruktánoknak köszönhetően,

javítja a szív állapotát, mert a kénvegyületek vérhigítóként hatnak és javítják a vér lipid összetételét.

A hagymában az allium és az allil diszulfid csökkentik az erek eltömődését, nitrogén oxidot szabadítva föl.

Ezért képes a hagyma csökkenteni a vérnyomást, megakadályozni a vérlemezkék összetapadását, így csökkenteni az artériás betegség, a perifériális érbetegség és a sztrók kockázatát.

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/11/07/health-benefits-onion.aspx

Egy hozzászólás to “A csodatévő hagyma…”

  1. uniohid said

    “Minél erősebb íze van a hagymának, annál hatékonyabb…”

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .