Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A marihuána-használat mellékhatása: memóriavesztés

Posted by Suggestor - 2016. november 14. hétfő

A marihuánában több mint százféle kannabinoid van, ezek közül a fő pszichoaktív vegyület a THC – a delta-9-tetrahydrocannabinol.

A marihuánában levő kannabinoidok szerkezetüket tekintve hasonlítanak a szervezetünkben előforduló, ‘belső’ kannabinoidokra, amelyek neurotranszmitterekként – jelátvivőként – működnek: jeleket közvetítenek az idegsejtek között, különféle, érzelmekért, mozgásért, koordinációért, érzékszervi észlelésért, memóriáért és gondolkodásért felelős agyterületeket érintve.

Mivel a THC és a marihuána többi kannabinoidja és a szintetikus kannabinoidok hasonlóak a szervezetünkben előforduló kannabinoidokhoz, képesek az idegsejtek kannabinoid receptoraihoz kötődni és aktiválni bizonyos agyterületeket.

Aminek eredményeként megváltoztatják a normális agyműködést, egy sor negatív mentális és fizikai hatást okozva. E negatív hatások egyike a memóriavesztés…

Dr. Giovanni Marsicano, a Bordeaux-i Egyetem munkatársa vezette azt a kutatást, amely feltárta a ‘külső’ kannabinoidok és a memóriavesztés közötti összefüggés természetét.

A CB1 kannabinoid receptornak ugyanis a memória folyamatokat szabályozó szerepe van az idegsejtek mitokondriumában (energia-termelő egységében).

Régebbi kutatások felfedezték, hogy a CB1 elnevezésű kannabinoid receptor az idegsejtek mitokondriumában helyezkedik el. A mitokondriumot a sejt ‘erőművének’ is szokták hívni, mert átalakítja a táplálékból nyert cukrot, zsírt és fehérjét energiává a sejt számára.

A hippokampusz idegsejtjeinek mitokondriumában levő CB1 receptort aktiválja a ‘külső’ kannabinoid, és ez okozza a memóriavesztést.

Amikor a külső kannabinoid közvetlenül aktiválja a CB1 receptort a mitokondriumban, a mitokondrium működése megváltozik: a CB1 aktiválása blokkolja a kannabinoid jelátviteli sorozatot – kaszkádot – a mitokondriumon belül, egyúttal csökkenti a sejtlégzést is, ami a tápanyagok energiává alakításához szükséges.

Röviden: a kutatás kimutatta, hogy a CB1 kannabinoid receptor szabályozza a memória folyamatokat, a mitokondrium energiaellátása útján.

A kutatócsoport megerősítette a kutatási eredményét azzal, hogy a CB1 receptort kivette a hippokampusz mitokondriumaiból, ezzel elejét vette a memóriavesztésnek.

Mivel a külső kannabinoidok egy sor kedvező hatást mutattak: fájdalomcsillapító, émelygés és hányás elleni hatást, neurológiai rendellenességek kezelésére alkalmas hatást, a mellékhatás – a memóriavesztés – súlyos teherként nehezedik a terápiás alkalmazásukra.

Dr. Marsicano reméli, hogy kutatásuk eredményeképpen kifejleszthető lesz egy biztonságosabb terápia.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/314065.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: