Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vannak idős emberek, kitűnő memóriával, akik a plakkok és tau-fehérjék ellenére sem lettek Alzheimer-kórosak

Posted by Suggestor - 2016. november 18. péntek

90 éves, és  ennél is idősebb emberek – akiknek kitűnő volt a memóriájuk halálukig – agyában olyan elváltozásokat találtak, ami az Alzheimer-kór kifejlett stádiumára jellemző.

„Ez elképesztő” – mondta a Northwestern University kutatásvezetője, Changiz Geula professzor az amerikai Idegtudományi Társaság éves konferenciáján. „Sohasem vártuk volna. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy vannak olyan tényezők, amelyek megvédték az agyukat és a memóriájukat az Alzheimer-betegségtől.

Létezhet Alzheimer-kór olyan idősek agyában, akiknek kiváló a kognitív teljesítménye…?

Neurológusok évek óta töprengtek azon, hogy hogyan okozhatja két fehérje, nevezetesen az amiloid és a tau fehérje abnormális felhalmozódása az agyban az Alzheimer-kór létrejöttét, és hogy melyik fehérje felhalmozódása a betegség kifejlődésének fő mozgatóereje.

A két felhalmozódó fehérje a β-amiloid peptid és a tau protein. A sejtek körül található plakkokat a β-amiloid aggregátumai alkotják. A tau fehérjék a sejteken belüli kötegekben találhatók.

A kiterjedt plakkok és tau-fehérjék az agysejtek halálát okozzák, ami egyenes út az Alzheimer-kór okozta elbutuláshoz. Az a tény, hogy egyes nagyon idős emberek, akiknél fennállnak az Alzheimer-kór kritériumai, mégis kitűnő memóriának örvendenek, arra mutat rá, hogy kell lennie egy mechanizmusnak, ami megvédi az agysejteket a memóriával együtt.

Ennek a mechanizmusnak a felfedezése segíthet a kór elleni terápia kifejlesztésében.

„Keressük azokat a tényezőket, amelyek megvédik ezeket az időseket a memóriavesztéstől. Utánanézünk a genetikai, táplálkozási és környezeti befolyásoló tényezőknek, amelyek védelmet nyújthatnak.

A Northwestern Egyetem kutatói nyolc embernek az agyát vizsgálták, akik 90 évnél idősebbek voltak, és kiváló teszteredményeik alapján kiválasztották őket kortársaik közül, akiknek ‘csak’ normális lett a teszteredményük.

A nyolcból háromnál megállapították, hogy Alzheimer-kórja van, noha életében kitűnő volt a memóriateszt-eredménye.

Amikor Geula professzor munkatársaival vizsgálta az idegsejteket a hippocampusban, amely a memóriáért felelős agyterület, relatíve érintetlennek találták az idegsejteket ezen a területen – az Alzheimer-kórosnak minősített időseknél, akiknek kiválóan működött a memóriájuk.

Összehasonlításképpen megvizsgálták 5 Alzheimer-kóros páciens agyát: jelentős mértékű sejthalált találtak a hippokampuszban, és hasonló volt a helyzet az agynak egyéb, a kognitív funkciót ellenőrző területein is.

„Ez világosan megmutatja, hogy némely idős embernek az agya immunis a plakkok és a tau-fehérjék káros hatásával szemben.”

Folytatják a kutatást, hogy kiderüljön, milyen tényező(k)nek köszönhetik egyes hosszú életű, idős emberek az Alzheimer-kór elleni védelmet.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161116132813.htm

Egy hozzászólás a “Vannak idős emberek, kitűnő memóriával, akik a plakkok és tau-fehérjék ellenére sem lettek Alzheimer-kórosak”

  1. uniohid said

    “… némely idős embernek az agya immunis a plakkok és a tau-fehérjék káros hatásával szemben.” – Remélem, “némely” leszek-vagyok : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: