Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az előre feldarabolt salátaleveleket szereti a Szalmonella

Posted by Suggestor - 2016. november 20. vasárnap

A University of Leicester kutatói kimutatták, hogy az élelmiszerüzletekben nejlonzacskóban kínált, kis darabokra vágott salátaleveleket előszeretettel fertőzi meg a Salmonella enterica.

Ugyanis, ha sérülés éri a salátalevelet, levet ereszt, és az a lé elősegíti a kórokozó megtelepedését a műanyag zacskó falán.

A kutatók kimutatták, hogy a salátából kifolyó lé megduplázta az egyes Szalmonella baktériumok mozgékonyságát, amivel a salátalevelek megfertőzését mozdította elő.

A tipikus – 5 napos – hűtőben való tárolás alatt 100 Szalmonella baktérium 100 000-re szaporodott fel. A salátából kifolyó lé biofilm kialakulásához is hozzájárul: a salátaleveleken biofilm formájában tömörülő baktériumok erősen ellenállnak a lemosásnak.

Ami meglepő, a salátalevélen élő normális mikrobiális flóra nem reagál a levélből kicsorduló lére. Ebből az következik, hogy a Szalmonella baktériumok jelentős előnyre tesznek szert a megtelepedésben a többi baktériummal szemben, mondják a kutatók.

A salátát általában a mezőn termesztik, ahol ki vannak téve Szalmonellának – rovarok, madárürülék, trágya útján.

Bár szalmonellafertőzés nem szokott előfordulni, de fennáll a lehetősége, annak ellenére, hogy a termelők igyekeznek megelőzni a problémát: tiszta vízzel öntözik a salátát és leszedéskor lemossák a leveleket, magyarázza Primrose Freestone mikrobiológia professzor (University of Leicester, UK)

Az viszont tény, hogy ha tisztított szennyvízzel mossák a salátaleveleket, megtelepedhet rajtuk a Szalmonella.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a Szalmonellát olyan erősen vonzza a saláta levelének és törzsének leve, hogy még a növény edényeibe is be tudja fészkelni magát, és ha egyszer már a salátában benne van, nincs az a víz, ami kimossa onnan.

A Szalmonella a spenóton szaporodik a legjobban, hívja fel a figyelmet Freestone professzor.

Az előrecsomagolt saláták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: feltűnnek a gyorséttermek és a repülőgépek menüjében is. Eddig azonban kevés előzetes vizsgálatot végeztek a Szalmonella viselkedésével kapcsolatban, a műanyag zacskóba csomagolt, fogyasztásra kész saláta fertőzési kockázatára vonatkozóan.

„Azt szeretnénk megvizsgálni, mi történik a Szalmonellával, ha belekerül egy zacskó salátába, hogy megtudjuk, milyen kockázatot vállal a fogyasztó, és informáljuk a kutatókat, hogyan csökkentsék ezt a kockázatot.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/asfm-psm111616.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.