Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az e-cigaretta károsítja az íny szövetét

Posted by Suggestor - 2016. november 22. kedd

Az elektronikus cigaretta ugyanúgy károsítja az ínyt és a fogakat, mint a hagyományos cigaretta, állítják a University of Rochester Medical Center kutatói.

Az elektronikus cigaretta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok körében, nő a tábora a dohányosok és az ex-dohányosok körében is, azért, mert egészségesebb választásnak tartják, mint a hagyományos cigarettát.

A tudósok ugyanis azon a véleményen voltak eddig, hogy a cigarettafüstben levő vegyületek állnak az egészségre gyakorolt negatív hatások mögött. Ez a kutatás másként látja a dolgot.

„Kimutattuk, hogy amíg elpárolog az e-cigarettából kiáramló gőz, a sejtek gyulladáskeltő fehérjéket bocsátanak ki, ami tovább súlyosbítja a stresszt a sejtekben, károsodást idézve elő – ez pedig többféle szájüregi betegséget idézhet elő” – magyarázza Irfan Rahman professzor, aki tavaly az e-cigaretta gőzének és ízesítő anyagainak a tüdősejteket megbetegítő hatásáról publikált egy tanulmányt.

„Azt, hogy kinek mennyire károsodik az ínye és a szájürege, az e-cigaretta használatának gyakorisága dönti el”- fűzte hozzá.

A kutatás folyamán emberi (nem dohányzó) ínysejteket e-cigaretta gőzének tettek ki.

Arra az eredményre jutottak, hogy az e-cigarettában levő ízesítő anyagnak is nagy szerepe van a sejtek károsításában.

„Megtapasztaltuk, hogy az ízesítő vegyületek – még jobban, mint a többi kémiai anyag – súlyosbítják a sejtkárosodást” – tette hozzá Fawad Javed, az egyetem munkatársa. „Fontos megemlíteni, hogy az e-cigaretta nikotint is tartalmaz, amiről eleve tudható, hogy hozzájárul az ínybetegségekhez.”

Az e-cigaretták tartalmaznak egy akkumulátort, egy fűtőegységet és egy patront, amelyben a folyadék van a nikotinnal, az ízesítőanyagokkal és más vegyületekkel. Az akkumulátorral működtetett egység felmelegíti a patronban a folyadékot és elgőzölögteti, amit a használó belélegez.

„Több kutatásra volna szükség, hosszú távú és összehasonlító jellegű vizsgálatokra, ahhoz, hogy jobban megértsük az e-cigaretták egészségre gyakorolt hatását” – mondta Rahman professzor, aki szeretné, ha a gyártók közzé tennék az összes anyagot és vegyületet, amit a gyártás során fölhasználnak, hogy a fogyasztók tájékozottabbak lehessenek a veszélyek felől.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161116155511.htm

Egy hozzászólás a “Az e-cigaretta károsítja az íny szövetét”

  1. Jekey Andras said

    “In contrast to these in vitro studies, in our in vivo study, the oral cavity cells of e-cigarette smokers showed […] values similar to those of healthy controls, indicating the safety of e-cigarettes”

    “our results show that e-cigarettes cause no harm in the oral cavity and, therefore, should be suggested as a reliable aid to smoking cessation”

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068504/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: