Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A minden napi kreativitás egyre jobb közérzetet ad

Posted by Suggestor - 2016. november 24. csütörtök

A minden nap művelt kreatív tevékenység hasonlít egy felfelé mutató spirálhoz: növeli a jó közérzetet, ami fokozza a kreativitást, ami tovább növeli a jó közérzetet, és így tovább – mondják az Új-Zéland-i Otago Egyetem kutatói.

Több mint hatszáz egyetemi hallgatót kértek meg a pszichológia tanszék munkatársai, vezessenek naplót napi élményeikről és érzelmi állapotukról – két héten át.

A naplókat elemezve felfedezték a kutatók, hogy a kísérleti személyek a kreativitásuk kiélését tartották a leglelkesítőbbnek, és a jó érzés, ami a kreativitásukból fakadt, még több örömet szerzett nekik, úgy fejezték ki: virágba borult.

A ‘virágba borulást’ úgy írhatjuk le, mint egy önmagából kifejlődő pozitív érzést, mondták a kutatók.

Ez a kutatás nem tért ki külön arra, hogy megkérdezze a hallgatóktól, milyen természetű a kreatív tevékenység, amit végeznek, de egy előző kutatásuk alkalmával a pszichológusok már összegyűjtötték ezt az információt.

Íme a leggyakoribbak: versírás, elbeszélés írás, dalszöveg írás, festés, rajzolás, grafikai és digitális tervezés, zenélés, kötés-horgolás, ételrecept-kitalálás.

„A pszichológiai kutatás egyre inkább felismeri, hogy a kreativitás kapcsolatban van az érzelmi működésünkkel. De a kutatások arra irányulnak, hogyan segítenek az érzelmek megélni a kreativitást, vagy hogyan akadályozzák, azzal nem foglalkoznak, hogy a kreativitás hogyan idézi elő az érzelmi jól-létet” – fejtette ki Dr. Tamlin Conner, kutatásvezető.

A ‘pozitív hatás’, ami magába foglalja az olyan érzéseket, mint az élvezettel való tevékenykedés, öröm, boldogság, izgalom, lelkesedés, az eddig kutatások szerint nem vetítette előre a következő napi, közeli kreatív tevékenységet.

„Korábbi kutatásunk szerint a pozitív hatás növelte a kreativitást – még ugyanazon a napon, de legutóbbi eredményeink arra mutatnak, hogy az előző napi kreatív tevékenység a következő nap jó közérzetét alapozza meg.”

Sőt, a következő nap kreatív tevékenységét nézve, kiderült, hogy az előző napi kreativitás megelőlegezte az energiával telítettséget, a ‘pozitív hatást’, a kivirágzást.

A jó közérzet és a kreativitás együtt jár: a kreatív tevékenység fokozza a jó közérzetet rá következő napon, az pedig előmozdítja a kreatív tevékenységet – még ugyanazon a napon.

A minden napos kreatív tevékenység így járul hozzá a pozitív pszichológiai működéshez.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/uoo-cap112316.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A minden napi kreativitás egyre jobb közérzetet ad”

  1. uniohid said

    “A minden nap művelt kreatív tevékenység hasonlít egy felfelé mutató spirálhoz: növeli a jó közérzetet, ami fokozza a kreativitást, ami tovább növeli a jó közérzetet, és így tovább – mondják az Új-Zéland-i Otago Egyetem kutatói.”

    “A jó közérzet és a kreativitás együtt jár: a kreatív tevékenység fokozza a jó közérzetet rá következő napon, az pedig előmozdítja a kreatív tevékenységet – még ugyanazon a napon.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: