Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutya figyel, és emlékezik

Posted by Suggestor - 2016. november 25. péntek

Az ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportja állítja, hogy a kutyák is rendelkeznek epizodikus memóriával. Ez annyit jelent, hogy az emberekhez hasonlóan vissza tudnak emlékezni múltbeli eseményekre.

Kutatásuk alapján a kutyák képesek egy ember összetett tevékenységére visszaemlékezni, még olyan esetben is, amikor nem várják, hogy tesztelni fogják őket.

„Kutatásunk eredményét úgy tekintjük, mint egy újabb lépést az állatokat és az embereket elválasztó, mesterséges korlátok lebontása felé”

– jelentette ki Claudia Fugazza. „A kutya azon kevés fajok egyike, amelyeket az ember maga is ‘okosnak’ ismer el, és mégis meg vagyunk lepve, ha egy kutatás fényt derít arra, hogy a kutya és gazdája számos mentális képességen osztozik – a közöttük levő evolúciós rokonság távolsága dacára.”

Bizonyítékot szerezni egy nem-humán állattól az epizodikus memóriájára – meglehetősen nehéz: elvégre nem lehet közvetlenül megkérdezni egy kutyát, mire emlékszik.

Ehhez a kutatásban egy trükköt használtak a kutatók: a ‘csináld azt, amit én’ parancsot.

A kutyákat kiképezték: figyelték a személyt, aki végzett egy bizonyos tevékenységet, majd együtt végezték a kutyákkal, ugyanazt.

Például: a kutyák gazdája felugrott a levegőbe, majd megkapták a parancsot: ‘csináld úgy, ahogy én!’, és a kutyák is felugrottak a levegőbe.

De a tény, hogy a kutyákat ki lehet képezni az utánzásra, még nem bizonyítja az epizodikus memória meglétét. Azt is bizonyítani kell, hogy a kutyák emlékeznek arra, mit láttak a személytől, olyankor, amikor nem is várják, hogy felszólítják őket a tevékenységre vagy megjutalmazzák érte.

Úgy oldották meg ezt a problémát, hogy előbb kiképezték a 17 kutyát arra, hogy utánozzák az emberi cselekvést, majd egy másik dologra képezték ki őket: feküdjenek le a földre az emberi tevékenység megfigyelése után, akármi is történjen.

Miután a kutyák megbízhatóan megtanulták a fekve maradást, a kutatók meglepték őket azzal, hogy azt parancsolták nekik ‘csináld azt, amit én’. És a kutyák csinálták is.

Más szóval: a kutya emlékezett rá, mit látott, mit csinált az ember, bár nem volt különösebb oka azt gondolni, hogy emlékezni kell majd rá. Ezzel kimutatta, hogy van epizodikus(-szerű) memóriája.

A kutyák epizodikus memóriáját többször is tesztelték: egy perc múlva, egy óra múlva. Az eredmény azt mutatta, hogy képesek voltak visszaemlékezni a bemutatott tevékenységre rövid távon is és hosszabb idő elteltével is. Viszont a memóriájuk idővel gyengült.

A kutatók szerint hasonló megközelítéssel, nagy valószínűséggel, egy sereg állatfajt lehetne tesztelni, hogy jobban megértsük, hogyan működik az állati elme, hogyan dolgozza fel a saját tevékenységét és a körülötte levők tevékenységét.

„Evolúciós perspektívából szemlélve, ez annyit tesz, hogy az epizodikus(-szerű) memória nem valami egyedülálló különlegesség, nem csak kizárólag a főemlősöknél fejlődött ki, hanem sokkal szerteágazóbb képesség az állatvilágban. Úgy véljük, a kutya megfelelő modell az epizodikus(-szerű) memória bonyolultságának tanulmányozásához természetes körülmények között, főként amiatt, mert ez a faj azzal az evolúciós és fejlődésbeli előnnyel rendelkezik, hogy az ember családjában él” – zárta a gondolatmenetet Fugazza.

És minden kutya gazdájának üzenik: a kutyájuk figyel, és emlékezik.

Az írás a Current Biology című, neves tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/cp-ydr111616.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kutya figyel, és emlékezik”

  1. uniohid said

    “És minden kutya gazdájának üzenik: a kutyájuk figyel, és emlékezik.”
    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: