Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hely a társadalmi ranglétrán befolyással van az immunrendszerre is

Posted by Suggestor - 2016. november 28. hétfő

Az alacsony társadalmi státusz, az elesettek egészségére is hatással van: Amerikában például, a legalacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetűek között többen vannak a szívbetegek, cukorbetegek. Több mint tíz évvel kevesebb körükben a várható élettartam, mint a társadalmi ranglétra felső végén.

A leggazdagabb 1 százalék és a legszegényebb 1 százalék között a várható élettartam különbség 14,6 év.

Természetesen, különbözik az életmódjuk, a táplálkozásuk, a munkájuk, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük is, de a krónikus stressz az alacsony sorúak immunrendszerének működését is rossz irányban befolyásolja.

A Duke University kutatói a rhesus majmoknál, a Yerkes Emberszabású Majmok Kutatóközpontban (Emory University) vizsgálták az immunrendszer különbségeit.

Első lépésben 45 – egymással rokonságban nem lévő majmot, amelyek még sosem találkoztak – megismertettek egymással, összezárva kettőt, és figyelték a találkozásukat: melyik uralkodik, melyik viselkedik rémülten.

A csoport spontán módon hierarchiába szerveződött: az elsőnek érkezettek alkották az ‘elitet’, az utolsóként érkezettek lettek a legalacsonyabb rangúak.

Ahogy kialakult a rangsor, a kutatók vért vettek a majmoktól, és megmérték az immunsejtjeikben körülbelül 9000 gén aktivitását.

A kilencezer génből több mint 1600 gén fejeződött ki eltérően az alacsony rangú nőstényeknél, mint a magasabb rangúaknál. A különbség a természetes ölő sejtekben volt szembetűnő. (A természetes ölősejt a fehér vérsejtek egyik típusa, a fertőzés elleni védelem első vonalát képezi.)

A következő kérdés az volt, hogy a természetes ölő sejtekben beállott változás maradandó-e vagy a körülményektől függően megváltozhat?

A nőstény majmok csoportjait ezután átrendezték, most kilenc új csoportba osztották őket, és várták: rendeződik-e a megváltozott immunrendszerük?

A nőstények megint automatikusan rangsorba rendeződtek, azon az alapon, hogy melyik volt ott előbb. Az új besorolódás azt is jelentette, hogy néhányan az előzőleg alacsony rangú majmok közül immár magasabb rangúak lettek – és megfordítva.

Amikor a vérmintájukat megint tesztelték, kiderült, hogy a rangsorban feljebb lépett nőstények génjei a magas rangú nőstényekéhez nagyon hasonlóan kapcsoltak ki és be.

Más szóval: az immunrendszer nem megfelelő működése nem volt kőbe vésve, nyitott volt a hierarchiában való feljebb jutásra.

„Ebből arra lehet következtetni, hogy a társadalmi státus hatása az egészségre nem maradandó – legalábbis felnőttkorban nem” – magyarázta Jenny Tung evolúciós antropológus és biológus.

Ez a felfedezés azt az elméletet támogatja, hogy nem csak a magas társadalmi-gazdasági státus támogatja a jó egészséget, hanem az alacsony státus aktívan kitermeli a megbetegedést.

A fenyegetettség, az erre való felkészültség megmagyarázhatja, miért gyakoribbak a gyulladásos állapotok az alacsonyabb társadalmi rétegekben. Bár a gyulladás-válasz életmentő lehet a szervezetre nézve, ha túl gyakran fordul elő vagy túl hosszú ideig tart, nagy kárt tehet az egészségben.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/314371.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A hely a társadalmi ranglétrán befolyással van az immunrendszerre is”

  1. uniohid said

    “… nem csak a magas társadalmi-gazdasági státus támogatja a jó egészséget, hanem az alacsony státus aktívan kitermeli a megbetegedést.”

    “A leggazdagabb 1 százalék és a legszegényebb 1 százalék között a várható élettartam különbség 14,6 év.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: