Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

11 trükk, amit a Városliget Ingatlanfejlesztő ZRT alkalmaz a Liget Projektnél

Posted by Suggestor - 2016. november 29. kedd

Átvétel a greenfo.hu-ról, az eredeti a 444.hu-n olvasható

Mint arról pár napja beszámoltunk, a Greenpeace környezetvédőkkel, urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen megfogalmazott kiáltványban foglalta össze a városi zöldterületek és zöldfelületek védelméhez szükséges intézményi és jogszabályi feltételeket. A kiáltványt megfogalmazók között találni a Greenpeace-t, Bardóczi Sándor okleveles tájépítész mérnököt, Beleznay Éva építész-urbanistát, a Budapest Kört, a Budapesti Városvédő Egyesületet, a Levegő Munkacsoportot, a Magyar Urbanisztikai Társaságot, a Magyar Tájépítészek Szövetségét.

Ezzel párhuzamosan a Ligetvédők is megfogalmaztak egy kifejezetten a Városliget beépítésével, illetve a beruházással kapcsolatos kiáltványt, amely egyébként jól visszaadja, miért szeretnék a környezetvédők a zöldterületek kiemeltebb védelmet. A Városliget közparki besorolásának megszüntetése, illetve a múzeumi negyed gigaprojekjének apró projektekké szétszedése, mind ahhoz vezetett, hogy a parkba tervezett épületek, mélygarázsok környezeti hatásairól nem kap a városlakó hiteles képet.

10 + 1 trükk amit a Városliget Ingatlanfejlesztő ZRT alkalmaz a Liget Projektnél

1. Első és legfontosabb, mondhatni alaptrükk: Tedd az egész építkezést nemzetgazdaságilag kiemelt állami beruházássá! Ez a kulcsszó, ami amúgy létező törvények alól vonja ki az építkezéseket, minden jogi lépést, fellebbezést zárójelbe tesz. Lehet ilyet, csak a végrehajtásra nem lesz halasztó hatállyal. Értsd, mire a bíróság kimondja, hogy jogszerűtlen lépés volt, már rég átadták. És akkor meg mi van? A fákat kivágták, az épület már áll.

2. A második trükk a hidrogeológia. Bízz meg egy szakcéget a hatásbecsléssel akkor, amikor még a felszín alatt egy szint építésről van szó. Mutasd ki, hogy nincs hatás. Emeld a felszín alatti beépítést -3 szintre. Majd ismételgesd, hogy nincs szükség környezeti hatásvizsgálatra, hiszen évekkel ezelőtt egy szakcég már kimondta, hogy nincs hatás.

3. Állítsd azt, hogy csak 226 fát érintenek az építkezések, a valós 600-800 helyett! Nehogy megemlítsd a közművesítés áldozatait, azokat vedd külön, mintha semmi összefüggés nem lenne a közművesítés és az építkezés között! Told ki a határidőt, amikor válaszolsz a kérdésre, melyik fákról van szó. Erre azonnal kellene tudni válaszolni, különben felmerül a kérdés, mi alapján határozták meg a 226 darabszámot, ha a pontos egyedek megnevezéséhez időt kell kérniük.

4. Állítsd azt, hogy 180 fát “átültetnek”! Az egy dolog, hogy nincs hova, esetleg csak a Nagyrétre vagy a Királydombra. Az pedig egy másik, hogy kiszedik őket, kivonják a látótérből Tahiba, ahol el fognak pusztulni (mivel húsz évesnél idősebb fát átültetni géppel sem igazán lehet), majd 2 év múlva visszahoznak valamilyen faiskolai fát és azt mondják rá: ez volt az.

5. A BREEAM minősítés. Hirdess zöld fórumokat, amelyen több a biztonsági őr és a projekthez anyagilag kötődő szakértő, mint a civil. Ne engedd be a lakosokat, civileket, csak regisztrációval. Minden szervezetből csak egy embert regisztrálj. Ne engedd beszélni őket a fő problémáról, a beépítésről, a park túlterheléséről. Jegyzőkönyvezd, hogy mindenki egyetért vele, hogy legyen több játszótér. Küldd el a BREEAM minősítőknek a jegyzőkönyvet, hogy te korrekten leegyeztetted a projektet az érintettel. Szerezz rá pecsétet, hogy amit művelsz, az zöld építés, s megfelel a BREEAM kritériumoknak. Harsogd, milyen rettentően zöld és párbeszéd-kész vagy.

6. Hazudd azt, hogy a közlekedési múzeumot csak felújítják! Majd bontsd le az egész épületet, told beljebb 5 méterrel, építs alá több szintben mélygarázst és kiállítóteret, ami az épület kontúrján jelentősen túlnyúlik. Be a parkba. Építsd újra a 100 évvel ezelőtti épületet, amiben a felszínen semmiféle múzeumi funkció nem lesz. Hordj a felszín alatti beépítésre 1 méter földet, burkold le a felét, ültesd be gyeppel és cserjével a többit, hazudd ezt, hogy ez ugyanolyan zöldfelület, mint ami előtte volt. Sőt! Nagyobb!

7. “Darabolós” trükk. Blicceld el a hatásvizsgálatot! Darabold fel a projektet nagyon “apró” szeletekre. Egyenként mutasd ki az “apró” szeletekről, például egy 500 és 700 férőhelyes mélygarázsról, hogy habár fogalmad sincs például a kiszellőzők légszennyező hatásáról, azok egyenként elhanyagolható hatásúak lesznek. Hallgasd el mélyen, hogy ezek a projektelemek egyszerre épülnek.

8. A „vizesnyolcas” trükk: számold be 75%-ban a zöldfelületi arányba a Városligeti tavat, mint állandó vízborítású, élővilággal rendelkező vízfelszínt. Évente többször rendezz a tó betonborításán rendezvényeket, 2017-ben rendezz a tóban vizes vb-t, 2024-ben rendezz a tóban olimpiát. Miután az állandó vízborítás néhány hétre elveszítette állandó jellegét. Ergo zöldfelület jellegét.

9. Az “ez már itt volt” trükk: jelölj ki a parkban olyan épületeket, amelyeket már rég le kellett volna bontani. Tervezz a helyükre olyan épületeket, amelyek háromszor magasabbak, másfél-kétszer nagyobb kiterjedésűek, szint alatt pedig -2 vagy -4 szint mélyek. Hazudd azt, hogy csak az épületek helyére építesz és ez maximum 44 fa kivágásával jár, amelyek amúgy is betegek. Ismételgesd, hogy nőni fog a zöldfelület.

10. A „széplátvány trükk”: ne mutass be kész terveket, amiket szakmai alapon szét lehet boncolni, rá lehet mutatni mekkora kárt okoz, csak látványterveket, melyeket aztán rendszeresen módosítasz, megszüntetve az objektív valóságot. A látványterv körülbelül annyira felel meg a valóságnak, amennyire egy photoshoppolt címlaplány az igazinak.

11. És végül a legaljasabb, a karaktergyilkosság: Aki ez ellen tenni akar, akár szakmai érvekkel is, azokról állítsd, hogy unatkozó hippik, „hülye vén kurvák”, hozzá nem értő ráérő semmittevők. Tagadd le, hogy a projekt megkezdése előtt négy éven át az összes létező szakmai és civil szervezet tiltakozott!

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/11/27/11-trukk-amit-a-varosliget-ingatlanfejleszto-zrt-alkalmaz-a-liget-projektnel

 

Hírdetés

Egy hozzászólás a “11 trükk, amit a Városliget Ingatlanfejlesztő ZRT alkalmaz a Liget Projektnél”

  1. uniohid said

    “Első és legfontosabb, mondhatni alaptrükk: Tedd az egész építkezést nemzetgazdaságilag kiemelt állami beruházássá.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: