Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az amfetamin, bár fokozza a kitartást, túlhevíti az izmokat

Posted by Suggestor - 2016. december 1. csütörtök

A Georgia State University felfedezte, hogy az amfetamin úgy fokozza a fizikai teljesítményt-, hogy lelassítja a testhőmérséklet emelkedését, és megszünteti a fáradtságérzetet.

Egy újabb érv a pszichostimuláns drogok ellen, amelyekkel a sportolók az edzés alatti teljesítményüket szokták javítani.

Az állatkísérletek azt mutatták, hogy az amfetaminnal kezelt patkányok (2 milligramm amfetamin testsúly-kilogrammonként) lényegesen többet tudnak futni a mókuskerékben, mint kezeletlen társaik.

A kutatók azt állítják – matematikai modellel leírva az amfetamin kiváltotta testhőmérséklet változást -, hogy az amfetamin elrejti és késlelteti a fáradtságérzetet azzal, hogy elfedi és késlelteti a fáradtságot, fokozza a hőelvezetést (az embernél a verejtékezést), egészen addig, amíg a törzshőmérséklet át nem lépi a határt. Ilyenkor jelentősen megnő az izmok hőmérséklete a futás végére, ami egészségproblémákat okozhat.

„Az amfetaminnal kezelt patkányok ugyanannyi energiát fordítottak a futásra és ugyanannyi oxigént használtak fel, mint a kezeletlen patkányok” – magyarázta Yaroslav Molkov professzor, a Georgia Állami Egyetem matematikai-statisztikai tanszékének munkatársa.

„Ami jelentősen különbözött, az a testhőmérsékletük . Az amfetaminnal kezelt patkányok testhőmérséklete alacsonyabb volt. Normális esetben, amikor a patkányok elkezdenek futni, a testhőmérsékletük folyamatosan emelkedik, és amikor elér egy bizonyos pontot – a patkányok leállnak.

Igen erős jelzést küld az agyuk, erre leállnak, nehogy túlhevüljenek.”

„De ha a hőmérsékletük lassabban emelkedik, azt a bizonyos ‘stop’ pontot csak később érik el, ezért futnak hosszabb ideig az amfetaminnal kezelt patkányok.”

„Egy matematikai modellel be tudtuk bizonyítani, mi történik, amikor fokozzák kísérleti alanyaink a hőcserét a környezettel. Alapvetően a hő elosztással való elvezetését növelik. Csakhogy a hő gyorsabban elvezetődik a testben, mint az izmokban. Amikor valaki ‘beamfetaminozza’ magát, nem tudja, hogy a testhőmérséklet ellenőrző központját ‘meghekkelték’: nem érzékeli, hogy itt az ideje, le kell állni – mert a törzshőmérséklete még nem emelkedett meg annyira, jóllehet az izmai már veszélyesen felhevültek.”

„Ez a legfontosabb következtetés, amit levontunk, hogy egy látszólag ártatlan mechanizmus, ami jobb teljesítményhez, nagyobb kitartáshoz vezet, veszélyessé válik, mert az izmok túlhevülését okozhatja.”

A kimerülés fontos biztonsági mechanizmus, ami megóvja a szervezetet a visszafordíthatatlan károsodástól intenzív edzés közben. Előző kutatások kimutatták, hogy az amfetamin alacsony és közepes dózisban alkalmazva megnöveli az edzésidőt – egészen a kimerülésig. Amfetamin használat tilos a versenyen, a sportolók azonban használhatnak amfetamint arra, hogy javítsák a teljesítményüket, azzal a módszerrel, hogy késleltetik a kifáradást.

A mechanizmus azonban, amelynek révén az amfetamin késlelteti a kifáradást, ismeretlen volt.

A magas testhőmérséklet a kimerülés fontos jele. Edzés közben a fokozott hőtermelés az izmokban növeli az izmok hőmérsékletét, és a törzsben, mellkasban, hasban a hőmérsékletet. A hőelosztási mechanizmus, az erek tágulása és a párolgási hűtés – a verejtékezéssel -, segítenek elvezetni a hőt, korlátozni a testhőmérséklet növekedését edzés közben. A hőtermelés és a hőelvezetés közötti egyensúly rendkívül fontos ahhoz, hogy testhőmérséklet biztonságos korlátok között maradjon.

A kutatók megtalálták az amfetamin fizikai teljesítményfokozó hatásának mechanizmusát:az amfetamin a termoregulátor-rendszert (hőszabályozó rendszer) befolyásolja, ezért az izmok potenciálisan veszélyes túlhevülését okozhatja.

Végül is, arra a következtetésre jutottak, hogy bár az amfetamin fokozza a kitartást és megnyújtja a kifáradás előtti időszakot, alkalmazása az egészséget fenyegeti.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/gsu-ams112916.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.