Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Több napsütésre – UVB sugárzásra – volna szükségük a fiataloknak, hogy ne legyenek rövidlátók

Posted by Suggestor - 2016. december 4. vasárnap

Kifejezetten az UVB – az ibolyántúli B – sugárzás az, amely csökkenti a rövidlátás valószínűségét, állapították meg a kutatók a JAMA Ophtalmology című folyóiratban.

Astrid E. Fletcher vezette a London School of Hygiene-n azt a kutatást, amely vizsgálta az összefüggést a miópia (rövidlátás), az UVB sugárzás, a vér D-vitamin koncentrációja és a D-vitamin metabolizmussal kapcsolatos genetikai variációk között, emellett figyelembe véve az oktatásban töltött éveket is.

A rövidlátás összetett dolog: számos környezeti és genetikai tényező befolyásolhatja, a rövidlátók aránya a világnépességben rohamosan növekszik, a legjobban Ázsiában, de Európában és az Egyesült Államokban is.

A kutatás során 65 évnél idősebbek közül véletlenszerűen választottak ki több mint négyezer személyt, Elvégezték náluk a szemvizsgálatot, vért vettek tőlük, és kitöltettek velük egy kérdőívet.

Különböző tényezők miatt a vizsgálatban résztvevők létszáma leolvadt nagyjából háromezer főre: 371 miópiás résztvevőre és 2794 nem-miópiásra.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy 14-19 éves kor között, továbbá 20-39 éves kor között a az UVB sugaraknak kitett személyeknél csökkent a rövidlátás esélye. A vizsgáltaknak a legképzettebb (a legtöbb évet tanulással töltött) harmada kétszer akkora eséllyel lesz rövidlátó.

Viszont sem a vér D3 vitamin-koncentrációja, sem a D-vitamin metabolizmusában résztvevő génvariációk és a miópia között nem találtak külön érvényes összefüggést.

Meglepetést okozott a kutatók számára, hogy a vér magas lutein-koncentrációja (a lutein sárga színű, vitamin jellegű, erős antioxidáns hatású anyag, a megfelelő lutein koncentráció meggátolja a szürkehályog kialakulását) csökkentette a rövidlátás valószínűségét.

„Az összefüggés az UVB sugárzás, az oktatásban eltöltött idő és a rövidlátás tényezők között külön-külön is megmaradt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a miópia és az oktatásban eltöltött idő nem pusztán a szabadban eltöltött idő hiányán keresztül kapcsolódik egymáshoz.”

„Minthogy már a gyógyításban is egyre többször hasznosítják a szabadban töltött idő védő hatását, érdemes lenne jobban megérteni a mechanizmusát, hogy előnyösen ki lehessen aknázni a megfelelő életkorokban.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/tjnj-iue113016.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Több napsütésre – UVB sugárzásra – volna szükségük a fiataloknak, hogy ne legyenek rövidlátók”

  1. uniohid said

    „Minthogy már a gyógyításban is egyre többször hasznosítják a szabadban töltött idő védő hatását, érdemes lenne jobban megérteni a mechanizmusát, hogy előnyösen ki lehessen aknázni a megfelelő életkorokban.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: