Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mintha részeg lenne, úgy reagál az a járművezető, aki keveset aludt

Posted by Suggestor - 2016. december 7. szerda

Az a járművezető, aki csak 5-6 órát alszik, megduplázza  gépkocsibaleset kockázatát – állapították meg az AAA Forgalombiztonsági Alapítvány kutatói.

Márpedig a CDC (Betegségmegelőzési Központ, USA) szerint a gépkocsivezetők 35 százaléka kevesebbet alszik naponta az ajánlott 7 óránál. Öt halálos kimenetelű balesetből egyet a volán melletti elalvás okoz az Egyesült Államokban.

„Nem várhatjuk, hogy biztonságosan vezessünk akkor is, amikor kialvatlanok vagyunk” – mondja Dr. David Yang, a Forgalombiztonsági Alapítvány vezérigazgatója.”Kutatásunk azt mutatja, hogy az a vezető, aki kevesebbet alszik öt óránál, olyan kockázattal néz szembe, mint aki ittasan vezet.”

Ha két-három óra elmarad a járművezető alvásidejéből, aznap – 24 órán belül – megnégyszereződik az ütközéses baleset rizikója, összehasonlítva a hét órát alvó vezetőkkel. Ugyanúgy nagy az esélye, hogy összetöri az autót, mint egy alkoholos befolyásoltság alatt járművet vezetőnek.

Íme a kialvatlanság ‘ára’:

aki 6-7 órát alszik: 1,3-szeres a baleseti kockázat

5-6 óra alvásnál: 1,9-szeres

4-5 óra alvásnál:4,3-szeres

4 óránál kevesebb alvás esetében: 11,5-szeres a baleseti kockázat

Noha a járművezetők tudnak az alváshiányos, elbóbiskoló vezetés veszélyéről, mégis, háromból egy bevallása szerint havonta legkevesebb egyszer előfordult, hogy olyan fáradt volt vezetés közben, hogy nehezére esett nyitva tartania a szemét.

„Kétségtelen, hogy nehéz fenntartani egy egészséges munka-családi élet egyensúlyt, és túl gyakran esik meg, hogy feláldozzuk az alvásidőnket. Ez oda vezet, hogy veszélybe sodorjuk magunkat és másokat is az utakon.”

A vezető álmosságának jele, ha nehezére esik nyitva tartania a szemét, ha átmegy másik sávba, ha nem emlékszik az útból az utolsó néhány kilométerre. Ugyanakkor, a vezetők felénél, akiknek a volánnál elalvás miatt balesetük volt, nem jelentkeztek ilyen tünetek, mielőtt elaludtak volna a volán mellett.

A kutatók azt tanácsolják a sofőröknek, ne bízzanak abban, hogy a szerveztük jelezni fogja, mikor fárad el, ehelyett aludjanak eleget (minimum 7 órát) naponta.

Ha hosszabb útra mennek,

akkor induljanak, amikor normálisan fölébrednek,

kétóránként vagy 100 mérföldenként tartsanak pihenőt,

kerüljék a nehéz ételeket,

olyan utassal utazzanak, aki éber, és át tudja venni a volánt,

kerüljék azokat a gyógyszereket, amelyek álmosságot vagy egyéb, a vezetést befolyásoló hatást okoznak.

A kutatás több mint 7 ezer járművezető reprezentatív mintáján alapult, ebben benne van 4571 baleset, amelyhez mentőt kellett hívni.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/a-m1h120116.php

Egy hozzászólás to “Mintha részeg lenne, úgy reagál az a járművezető, aki keveset aludt”

  1. uniohid said

    “Ha két-három óra elmarad a járművezető alvásidejéből, aznap – 24 órán belül – megnégyszereződik az ütközéses baleset rizikója, összehasonlítva a hét órát alvó vezetőkkel. Ugyanúgy nagy az esélye, hogy összetöri az autót, mint egy alkoholos befolyásoltság alatt járművet vezetőnek.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.