Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A táplálékban levő magnézium csökkenti a szívbetegség, a sztrók és a cukorbetegség kockázatát

Posted by Suggestor - 2016. december 8. csütörtök

A Zhejiang és a Zhengzhou Egyetemek (Kína) kutatói felfedezték, hogy azoknak az embereknek, akiknek a magnézium fogyasztása a legmagasabbak közé tartozik, 10 százalékkal alacsonyabb a koronáriás szívbetegség-kockázata, 12 százalékkal alacsonyabb a sztrók kockázata és 26 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg 2. típusú cukorbetegségben, mint a legkisebb magnéziumbevitellel rendelkezők.

Azt is megállapították, hogy egy extra 100 milligrammos adag magnézium a táplálékban tovább csökkenti a sztrókot 7 százalékkal, a cukorbetegséget pedig 19 százalékkal.

„Az alacsony magnéziumszintet egy egész sor betegséggel hozták összefüggésbe, de minden kétséget kizáró bizonyíték erre nem volt.”

„A jelenlegi táplálkozási útmutató a magnéziumbevitelre a 300 milligramm körüli mennyiséget ajánlja férfiaknak, és 270 milligrammot nőknek. Ennek ellenére viszonylag gyakori a magnéziumhiány, a férfiak 2,5, a nők 15 százalékát érinti. Azért is fontos ez a kutatás, mert ellátja információval a nagyközönséget is és az egészségpolitikusokat is.”

A magnézium létfontosságú az egészség fenntartásához és a normális biológiai működéshez: a glükóz-metabolizmushoz, a fehérjetermeléshez, a nukleinsav szintézishez (DNS). A fő magnéziumforrás – a táplálék. Megtalálható az olyan élelmiszerekben mint a diófélék, babfélék, a kakaó, a teljes értékű gabonafélék és a zöld leveles főzeléknövények.

A kutatók meta-analízisükben negyven, 1999 és 2016 között megjelent epidemiológiai kutatást elemeztek, amelyek a magnézium és a különböző betegségek közötti összefüggéseket vizsgálták.

Az anyagokban önbevallásos módon állapították meg a magnéziumszintet, az egyes ételek gyakoriságának számba vételével.

Mivel ezek a vizsgálatok megfigyelés jellegűek voltak, nem lehet kizárni, hogy más életmódi (vagy biológiai) tényezők is befolyásolták az eredményeket. Azt is lehetetlen megállapítani, ha a magnézium közvetlenül volt felelős a betegségek kockázatának csökkentéséért.

A szerzők mégis állítják – a tanulmányok és az adatok jelentős számára hivatkozva -, hogy az eredmények megerősítik: a magnéziumban gazdag táplálék fogyasztása jót tesz az egészségnek.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/bc-dma120516.php

3 hozzászólás to “A táplálékban levő magnézium csökkenti a szívbetegség, a sztrók és a cukorbetegség kockázatát”

 1. Suggestor said

  Pardon. A szöveg félreérthető:
  “The current health guidelines recommend a magnesium intake of around 300mg per day for men and 270mg per day for women. Despite this, magnesium deficiency is relatively common, affecting between 2.5% and 15% of the general population.”

 2. Jékey András said

  …”affecting between 2.5% and 15% of the general population” szövegből hogy lesz ” a férfiak 2,5, a nők 15 százalékát érinti” fordítás?

 3. uniohid said

  “A fő magnéziumforrás – a táplálék. Megtalálható az olyan élelmiszerekben mint a diófélék, babfélék, a kakaó, a teljes értékű gabonafélék és a zöld leveles főzeléknövények.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.