Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberek felének ‘be lehet mesélni’, hogy látta: valami megtörtént, ami valójában nem

Posted by Suggestor - 2016. december 9. péntek

Az embereknek körülbelül 50 százaléka hajlamos emlékezni olyan eseményekre, amelyek soha nem történtek meg, mondják a University of Warwick kutatói.

A fals emlékképek megkérdőjelezik a bűnügyek vizsgálatakor, a bíróság előtt tett tanúvallomásokat, a hírekből kreált fals információ pedig inkorrekt, helytelen kollektív memóriát hozhat létre, ami az egész társadalom viselkedését befolyásolja.

Dr. Kimberley Wade, a pszichológia tanszék munkatársa demonstrálta, hogy sok ember hajlamos arra, hogy olyan eseményekre emlékezzen, amelyek soha nem történtek meg. Ha ugyanis sokszor elmesélünk életünkből egy teljesen légből kapott történetet, és elképzeljük, hogy ez megtörtént velünk, az emberek fele el is hiszi, hogy ez megtörtént.

400 emberen vizsgálták a kutatók a fals memóriát, úgynevezett ‘memória beültetéssel’: a résztvevőkkel kitalált önéletrajzi eseményekről hitették el, hogy megtörténtek velük. És a résztvevők körülbelül 50 százaléka el is hitte bizonyos fokig, hogy ő tapasztalta azt az eseményt.

A résztvevők elkezdtek emlékezni egy sor meg nem történt esetre: egy gyerekkori hőlégballonos utazásra, arra, hogyan tréfálták meg a tanárt vagy hogyan okoztak botrányt egy családi esküvőn.

30 százalékuk olyan fokig ’emlékezett’ a sosem-volt eseményre, hogy kidolgozta magának, hogyan folyt le az esemény, és beszámolt arról, milyen képek merülnek föl benne az eseménnyel kapcsolatban.

23 százalék bizonyos mértékig elfogadta az eseményt, és hitte, hogy valóban megtörtént.

Dr. Wade és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy igen nehéz különbséget tenni, mikor van az, hogy egy személy összegyűjti emlékei közül a valódi eseményeket, illetve mikor van kitéve fals emlékeknek – még egy kutatási környezetben is, még inkább a való életben.

„Tudjuk, hogy több tényező hatása alatt jön létre a téves hiedelem és fals memória – például, ha többször felkérjük a személyt, képzelje el azt az eseményt, vagy fényképet mutatunk róla, hogy becsapjuk a memóriáját. De nem teljesen értjük, hogyan hatnak egymásra ezek a tényezők.”

„Fontos ez az eredmény, az, hogy az emberek egy nagy része hajlamos fals vélekedést és memóriát kialakítani. Más kutatásból tudjuk, hogy az ilyen téves vélekedések befolyásolják az emberek viselkedését, szándékait és attitűdjeit.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/uow-hop120716.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az emberek felének ‘be lehet mesélni’, hogy látta: valami megtörtént, ami valójában nem”

  1. uniohid said

    “…az emberek egy nagy része hajlamos fals vélekedést és memóriát kialakítani. Más kutatásból tudjuk, hogy az ilyen téves vélekedések befolyásolják az emberek viselkedését, szándékait és attitűdjeit.”

    “… a hírekből kreált fals információ pedig inkorrekt, helytelen kollektív memóriát hozhat létre, ami az egész társadalom viselkedését befolyásolja.” – Így : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s