Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bab- és a borsófélék jobban telítenek a húsnál

Posted by Suggestor - 2016. december 10. szombat

Számos táplálkozási tanácsadó ajánlja a magas fehérjetartalmú  húsételeket – fogyás elősegítésére és a korral járó izomtömeg-vesztés ellensúlyozására egyaránt.

A Koppenhágai Egyetem kutatói ezzel szemben kimutatták, hogy a babfélékből, illetve borsófélékből készült ételek – a növényi fehérjék – noha alacsonyabb a fehérjetartalmuk, mint a húsnak, mégis nagyobb jóllakottságot okoztak a kísérleti személyeknél, mint a borjú vagy sertéshús alapú ételek.

43 fiatal férfinak fasírozott formájában szolgáltak fel háromféle ételt, amely vagy babból/borsóból vagy borjúhúsból/sertéshúsból készült.

Amikor a kísérlet résztvevői babot/borsót ettek, a következő étkezésnél 12 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint amikor húsféle volt a menü.

Mi a titka?

„A fehérjében gazdag, hüvelyeseket tartalmazó ételben lényegesen több a rost, mint a sertéshúsban vagy borjúhúsban. Valószínűleg ez okozza a fokozott telítettség-érzetet” – magyarázza Anne Raben professzor, a táplálkozástudományi tanszék vezetője.

Érdekes, hogy a kutatás arra is rávilágított, hogy a bab- és borsó alapú táplálék nemcsak a jóllakottságot növelte, de ízletesnek is minősítették a kísérleti személyek,  egyenrangúnak a borjúhússal, sertéshússal.

„Ez némiképp ellentmond annak a széles körben elterjedt vélekedésnek, hogy azért fogyasztunk nagy mennyiségű fehérjét, mert az növeli a telítettség-érzést. Ez a kutatás azt javasolja, hogy ehetünk olyan, rostban gazdag ételeket, amelyekben kevesebb a fehérje, és mégis elérhetjük ugyanazt a jóllakottsági szintet. Bár még további kutatásokra van szükség, úgy tűnik, hogy a növényi alapú ételek – főként a babból és borsóból készültek – jól beilleszthetők a hosszú távú fogyókúrába csakúgy, mint a fenntartható étkezési szokásokba” – összegezte Raben professzor.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/fos–bap120916.php

Egy hozzászólás to “A bab- és a borsófélék jobban telítenek a húsnál”

  1. uniohid said

    „A fehérjében gazdag, hüvelyeseket tartalmazó ételben lényegesen több a rost, mint a sertéshúsban vagy borjúhúsban. Valószínűleg ez okozza a fokozott telítettség-érzetet.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.