Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szennyezett levegő rontja a tüdő ereinek, végső soron a szívnek a működését

Posted by Suggestor - 2016. december 11. vasárnap

A levegő szennyezettsége rontja a tüdő ereinek működőképességét, ezért korlátozni kell a fizikai aktivitást komoly légszennyezettség esetén – állapította meg az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb jelentése.

„Ez nagyon fontos közegészségügyi kérdés azoknak az embereknek a számára, akik szennyezett városi területen élnek, ahol az edzés károsíthatja a tüdőt, úgy, hogy akár dekompenzált szívelégtelenséghez is vezethet”- mondja Dr. Jean-Francois Argacha, kardiológus (University Hospital Brussel, Belgium).

Biztonságosabb környezetet teremteni ugyanolyan fontos, mint kontrollálni a hagyományos kockázati tényezőket, például a magas koleszterinszintet.

A levegőszennyezés porból (PM – különböző méretekben) és gázokból tevődik össze (nitrogén dioxid, ózon stb). Az első erek, amelyek találkoznak a levegőt szennyező anyaggal, azok a tüdő erei, de ezidáig kevesen tanulmányozták a hatást.

„Azért fontosak az ilyen kutatások, mert ha a levegőszennyezés szűkíti a vérereket a tüdőben, ez a hatás – kombinálódva a szennyezőanyag hatásával – dekompenzált szívelégtelenséget okozhat.”

2009 és 2013 közötti időszakban több mint 16 000 személyt vizsgáltak echokardiográfiás készülékkel, a vizsgálathoz illesztve a levegő átlagos szennyezettségi szintjét a vizsgálat napján és az utóbbi öt, illetve tíz napon.

Egy külön vizsgálat alkalmával tíz egészséges férfi önkéntest szennyezőanyagoknak tettek ki egy kísérleti kamrában, standard feltételek mellett.

Higított dízel kipufogógáznak PM 2,5-vel (mikroporral), (300 mikrogramm/köbméter koncentrációban) voltak kitéve a tesztalanyok, két órán át. Majd vizsgálták az expozíció tüdőerekre gyakorolt hatását pihenés közben, illetőleg szív- és érrendszeri stressz alatt. (Ekkor dobutamint adtak a tesztszemélyeknek, amivel szimulálni lehetett az edzés alatti szívműködést.)

A populáció méretű vizsgálat kimutatta a PM10-nek, a PM2,5-nek és az ózonnak a tüdő keringésére gyakorolt negatív hatását ugyanazon a napon, öt napon át és tíz napon át.

Az egyéni vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a dízel kipufogó gáz-expozíció nem változtatta meg a tüdő keringését – a környezeti levegővel összehasonlítva, akkor, ha az önkéntesek pihentek, de ha dobutamin hatása alatt voltak, akkor megváltoztatta. „Amiből az következik, hogy a szennyezettség károsabb a tüdőre nézve, ha fizikai munkát, edzést végez az illető.”

Arra a kérdésre, hogyan minimalizálhatnánk az egészségkockázatot, Dr. Argacha azt válaszolta:

„A lényeg az, hogy korlátozzuk a fizikai tevékenységet erős légszennyezés esetén. De specifikus tanácsokat adni az edzés intenzitására és időtartamára, egyelőre, kutatások híján, nem tudunk.”

A kipufogógáz kibocsátást ugyan csökkentik a porrészecske szűrők, de a gumiabroncsok és a fékek kopása is jelentős szennyezési forrás. A maszk-viselés hatékonyságát a porrészecskék ellen pedig nem erősítik meg bizonyítékok.”

Még hozzáfűzte: a törvényi szabályozás, amely védené a népességet a levegőszennyezéstől, gyenge.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/esoc-api120716.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A szennyezett levegő rontja a tüdő ereinek, végső soron a szívnek a működését”

  1. uniohid said

    “Biztonságosabb környezetet teremteni ugyanolyan fontos, mint kontrollálni a hagyományos kockázati tényezőket…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s