Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Orbán-kormány az életmentő levegőminőségi szabályok ellen szavazott az Eu-ban

Posted by Suggestor - 2016. december 12. hétfő

Orbánéknak nem kellenek az életmentő uniós levegőminőségi szabályok

2016. december 10. 6:17

Átvétel a greenfo.hu-ról

Nagy többséggel megszavazták az új uniós levegőtisztaság-védelmi jogszabályt a tagországok miniszterei, így az hamarosan hatályba is lép. A Levegő Munkacsoport üdvözli a döntést, ugyanakkor megdöbbenését fejezi ki amiatt, hogy a magyar szakminiszter a jogszabály elfogadása ellen szavazott.

Évente több mint félmillió ember hal meg idő előtt a szennyezett levegő miatt az EU-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint. Az új jogszabálynak köszönhetően ezen elhalálozások száma 2030-ra (2005-höz képest) a mainak a felére csökkenhet.

Magyarországnak különösen érdeke, hogy megvalósuljanak a jogszabály előírásai, hiszen hazánk azon országok közé tartozik, ahol – lakosságarányosan számítva – a legtöbben halnak meg és betegszenek meg a levegőszennyezés következtében: évente mintegy 14 ezer ember veszti életét, és ők átlagosan több mint 10 évvel élnek kevesebbet, mintha tiszta lenne a levegő.

A magyar kormány ennek ellenére a nagy többséggel szemben szavazott. Ez erkölcsileg elfogadhatatlan, de gazdasági szempontból is hátrányos, hiszen a jogszabályhoz készült hatáselemzés kimutatta: a légszennyezés csökkentése érdekében hozandó intézkedések jóval kevesebbe kerülnek, mint a többletszennyezés okozta károk.

A magyar kormány álláspontja annál is inkább nehezen érthető, mert a szigorúbb előírások az éghajlat védelmét is elősegítik. Márpedig amennyiben nem sikerül gátat vetni a globális felmelegedésnek, akkor a menekültválság is kezelhetetlenné válik – írta sajtóközleményében a zöld szervezet.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/12/10/orbaneknak-nem-kellenek-az-eletmento-unios-levegominosegi-szabalyok

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s