Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Húsz ország aktivistái gyűlnek össze Luxemburgban, hogy támogassák a Luxleaks botrányt kirobbantó hősöket

Posted by Suggestor - 2016. december 13. kedd

Magyar Természetvédők Szövetsége – 2016. december 12.

Ma állnak újra a bíróság elé a Luxleaks néven elhíresült adócsalási botrány leleplezői. Míg a hétköznapi hősöknek a bíróságon kell megjelenniük, a multinacionális vállalatoknak eurómilliárdos hasznot jelentő adócsalási gyakorlata  zavartalanul folytatódhat, és Luxemburgból adóparadicsomot formáló Jean-Claude Juncker még mindig az Európai Bizottság vezetője lehet.

Az újságíró Edouard Perrin és a korábban a globális könyvvizsgáló cégnél a PWC-nél dolgozó Antoine Deltour, Raphaël Halet ügye már másodfokon kerül a bíróság elé. Első fokon az utóbbiakat 12 és 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, az újságírót felmentették, de a luxemburgi ügyészség szigorításért fellebbezett.

Antoine Deltour kapta a legszigorúbb büntetést. Ő 2008-ban költözött Franciaországból Luxemburgba, hogy a PwC-nél gyakornok lehessen. Pár hónap múlva már a cég alkalmazottja volt, mint auditor. Könyvvizsgálói munkája során jött rá arra, milyen óriási mérteteket is öltött az adóoptimalizálás Luxemburgban. Ennek során multik, mint a Pepsi, Starbucks, IKEA, Apple és több száz másik feltételes adómegállapodást kötöttek a Nagyhercegséggel. Így fordulhatott elő, hogy adójukat az eredeti 1 %-ára is le tudták csökkenteni. Legális adóelkerülés mondják ők, adócsalás, mondhatjuk mi.

Mindez történt a 2008-as pénzügyi válság kellős közepén, ami különösen felháborította Deltour-t. Miközben országok táncoltak a csőd szélén, a vállalatok így tettek szert még több extra profitra, hagytak még nagyobb lyukat az állami költségvetésekben. 2010-ben úgy döntött nem asszisztál tovább ehhez és kilép. Mikor rendbe tette az adatokat a számítógépén, talált a cég hálózatán egy könyvtárat több száz adómegállapodással, és úgy döntött letölti őket. A megállapodások a cégnél bárki számára hozzáférhetők voltak. Csak miután a botrány kirobbant, kereste vissza a PwC, hogy ki férhetett hozzá a fájlokhoz, ki másolta le őket és így azonosították őt.

Deltour bevallása szerint nem tervezett semmi konkrétat a fájlokkal. Több hónappal kilépése után kereste meg őt Edouard Perrin oknyomozó újságíró, és akkor adta oda neki az adatokat. Perrin 2012 májusában lett kész a France2 tv csatornának készített „Cash Investigation” című műsorával, ami bemutatta a dokumentumokat és az adóoptimalizálás ipari méretét. Olyan mennyiségű adatról volt szó, amit képtelenség egyedül feldolgozni, így a munkába bekapcsolódott a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma több mint 40 újságja is. Az eredményeket 2014 novemberében hozták nyilvánosságra, Deltour-t pedig 2014 decemberében vádolták meg lopással és titkos adatokkal való visszaéléssel. Az ügyészség 5 év letöltendő börtönt és 1 250 000 euró büntetést kért rá.

Az elmúlt időszakban több díjat is kapott, számos politikus és még a versenypolitikáért felelős európai biztos Margrethe Vestager is elismerően beszélt tettéről. Ő inkább maradt volna névtelen, szeretné, ha a minél hamarabb véget érne a bírósági tárgyalás, és folytathatná munkáját mint köztisztviselő a franciaországi Nancyban.

Raphaël Halet szintén hozott ki adatokat a PwC-től Deltourtól függetlenül, amik szintén eljutottak a Konzorciumhoz. A 2016. december 12-i bíróság tárgyalás során 20 országból érkező barátok, családtagok, civil szervezetek képviselői biztosítják támogatásukról a vádlottakat és hívják fel a figyelmet arra, hogy az ilyen csalások leleplezőit meg kellene védeni, nem pedig börtönbüntetéssel fenyegetni.

Egy most megjelent tanulmány szerint nemhogy csökkent, még 50 %-al nőtt is a Luxleaks botrány óta a multiknak eurómilliárdos adókedvezményeket jelentő titkos megállapodások száma az Európai Unióban. Szégyen, hogy börtönbüntetéssel kell szembenézniük azoknak, akik felhívják erre a figyelmet.

Forrás: http://mtvsz.blog.hu/2016/12/12/husz_orszag_aktivistai_gyulnek_ossze_luxemburgban_hogy_tamogassak_a_luxleaks_botranyt_kirobbanto_hos

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: