Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mára az utak szétszabdalták a Földet

Posted by Suggestor - 2016. december 17. szombat

Olyan mértékig földarabolták a Földet az utak, hogy a glóbusznak csak 7 százaléka maradt 100 négyzetkilométernél nagyobb egybefüggő terület, számolt be róla egy kutatás, amelyet a Science folyóirat közölt.

A Földet keresztül-kasul átszelő utaknak számos közvetlen és közvetett környezeti hatása van: erdőirtás, fragmentáció (a terület kisebb részekre ‘feldarabolódása’), szennyezés, zajhatás, a vadállomány nagyobb mértékű pusztulása, hogy csak néhányat említsünk.

Pierre L. Ibisch  (Eberswalde Egyetem a Fenntartható Fejlődésért, Németország, Eberswalde), munkatársaival két globális adatbázist (OpenStreetMap és gROADS) elemzett, 282 publikációval egyetemben. Ez utóbbiak felmérték az utaknak a térbeli hatását. Megállapították, hogy ezeknek az emberi létesítményeknek a hatásterülete igen gyakran nagyobb, mint az úttól számított 1 kilométer.

Ezért a kutatók 1 kilométeres pufferzónát hoztak létre minden egyes út mellé, jelezve, hogy ez a terület nem mentes az utakhatásától, még ha útmentesnek is mondható.

Az eredmény azt mutatja, hogy  Földünk szárazföldi területének 80 százalékát tekinthetjük ‘útmentesnek’, a többit 600 000 részre szabdalják az utak.

Az így létrejött sávoknak több, mint a fele kevesebb egy négyzetkilométernél, és csak 7 százaléka nagyobb 100 négyzetkilométernél.

A szerzők megjegyzik, hogy ahol tundra, szikla és jég borítja a földet, ott a terület csaknem teljes egészében ‘úttalan’, ezzel szemben a mérsékelt övi lombos és vegyes erdők a legszabdaltabbak.

Összegezve: a világ útmentes területeinek egyharmada olyan régiókban van, ahol kicsi a biodiverzitás, kevés az ökológiai funkció, alacsony az ökoszisztéma rugalmassága.

Végezetül a kutatók megnézték az útmentes területeknek azt a részét, amelyek védelem alá esnek. Itt is jelentős hiányosságokat találtak. Arra a következtetésre jutottak, hogy világunk még megmaradt útmentes területei további degradációnak vannak kitéve, ha nem kapnak sürgősen védelmet.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/aaft-gmo121216.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.