Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agy fehérállománya születéskor előre jelzi a kognitív működést

Posted by Suggestor - 2016. december 20. kedd

Az Észak-Karolina Egyetem kutatói felfedezték, hogy a fehérállomány mikrostruktúrájának mintázata, ami születéskor jelen van és tovább fejlődik, előre jelzi a kognitív működést egészen 2 éves korig.

A fehérállomány agyszövet, amely axon-rostokat tartalmaz. Ezek kötik össze az agy egyik régiójában levő idegsejteket egy másik régióban levő idegsejtekkel. A fehérállománynak kritikus szerepe van az agy normális működésében, de ezidáig elég keveset tudtak arról, hogyan alakul ki vagy mivel járul hozzá a kognitív képességek fejlődéséhez gyermekkorban.

A kutatók csaknem 700 gyermeken végezték el a diffúzió tenzoros képalkotó eljárást, ami a mágneses rezonancia vizsgálatnak – MRI-nek – egy fajtája, amely a víz eloszlását írja le az agyszövetben. Ez az eljárás megmutatja a fehérállományban az idegrost-kötegeket, szervezettségüket, érettségüket.

A kutatás során 12 idegrostnak a mikrostruktúráját vizsgálták, a kognitív működéssel kapcsolatban, annak fejlődésével, illetőleg örökölhetőségével kapcsolatosan.

Mind a 12 rostnak a pályája rendkívül szoros kapcsolatban volt egymással a születés után közvetlen, egy éves kor körül kezdtek a pályák elválni egymástól, két éves korra a differenciálódás tovább haladt előre.

A legérdekesebb felfedezésük az volt, hogy a fehérállományból – születéskor – előre megjósolható volt, milyen lesz a kognitív fejlettség 1 éves korban, és milyen lesz a nyelvfejlődés 2 éves korban.

Mivel a mintában 429 ikerpár is volt, a kutatók arról is képet kaptak, hogy ez a vonás mérsékelten, de öröklődik.

„Nagyon gyors az agy szerkezetének, a gondolkodásnak és a viselkedésnek a fejlődése korai gyermekkorban, még csak most kezdjük feltárni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz” – magyarázza John H. Gilmore, aki a Korai Agyfejlődés Program igazgatója az egyetem pszichiátriai tanszékén.

„Ha jobban megértjük ezeket a kapcsolatokat, reméljük, képesek leszünk azonosítani, nagyon korán kiszűrni azokat a gyerekeket, akik valamilyen kognitív probléma vagy pszichiátriai rendellenesség kockázatát hordozzák, hogy segítsünk nekik.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/uonc-wms121916.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.