Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A terhesség változásokat hoz létre az anya agyában

Posted by Suggestor - 2016. december 23. péntek

A világon elsőként végeztek összehasonlító vizsgálatot a nők agyáról abból a célból, hogy megállapíthassák, módosul-e az agyuk az első terhességgel együtt.

A barcelonai Universitat Autonoma kutatói összevetették az agy struktúráját az első terhesség előtt és után, és bebizonyosodott, hogy a várandósság hosszú távú – minimum a szülést követő két évig tartó – változást okoz az életükben először várandós nők agyában.

A mágneses rezonanciás képalkotó eljárás kimutatta, hogy az első terhességüket megélő nők agyában szignifikánsan (jelentősen) csökkent a szürkeállomány a szociális kognícióhoz* (társas kapcsolatainkra irányuló megismerési folyamatokhoz, mások érzelmeinek, szándékainak, vágyainak megismeréséhez, a várható reakciók, viselkedés mérlegeléséhez) kapcsolódó régiókban.

* http://www.evoluciospszichologia.hu/uploads/9/3/4/5/9345921/szocilis_kognci_bblb.pdf

A kutatók úgy vélik, hogy ez a változás egy adaptív folyamat, az anyasághoz való alkalmazkodást, a csecsemő, kisgyermek testi és érzelmi szükségleteire való ráhangolódást segíti.

„Ez a folyamat olyan, mint ami a serdülőkorban megy végbe. Hasonlóképpen, a gyenge kapcsolódások (szinapszisok) kiküszöbölődnek, átadják a helyüket hatékonyabb, specializáltabb idegi hálózatoknak” – magyarázza Elseline Hoekzema.

A kutatás folyamán összevetették 25 első ízben szülő anya mágneses rezonanciás felvételeit a terhességük előttivel, utánival, illetve 19 férfi partnerével (a jövendő apákéval), illetve egy kontrollcsoportéval, amely 20 olyan nőből állt, aki soha nem volt még terhes és 17 férfi partnerével, akinek szintúgy nem volt még gyereke.

Öt éven át követték őket, gyűjtötték az információt a kísérletben résztvevőkről.

A szürkeállomány csökkenése szimmetrikusan ment végbe azokon a területeken (mediális frontális, posterior kéreg, prefrontális és temporális kéreg egyes területei), amelyek „megfelelnek a szociális kogníció és az önmagunkra fókuszálás információ feldolgozási folyamatainak” – mondta a kísérlet egyik vezetője, Susanna Carmona.

A kutatás nagy megbízhatósággal különítette el az agystruktúra felvételek és az agyban történt változások alapján a terhes nőket. Sőt, még azt is képes volt a felvételek alapján bejósolni, mennyire fog kötődni az anya a gyermekéhez annak megszületése után.

A kutatók azt is figyelembe vették az elemzésnél, hogy természetes módon esett teherbe a nő, vagy mesterséges megtermékenyítéssel, de a szürkeállomány csökkenése gyakorlatilag ugyanolyan volt mindkét csoportban.

Viszont sem a memóriában, sem más kognitív funkcióban nem találtak a kutatók változást a terhesség alatt, ezért úgy vélik, hogy a szürkeállomány redukálódása nem járt kognitív veszteséggel.

„Az eredményeink adaptív (alkalmazkodási) folyamatot jeleznek, a gyermek szükségleteinek való jobb megfelelést, például az újszülött érzelmi állapotának felismerését. Továbbá elsődleges információt nyújtanak az anyaság idegi alapjairól, a mentális egészségről újszülöttkor körül, és általában véve az agyunk plaszticitásáról” – foglalta össze Oscar Vilarroya, a másik kutatásvezető.

A tanulmányt a Nature Neuroscience c. tudományos folyóirat közölte.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-12/uadb-plt121616.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: