Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A dadogás nem egyszerűen beszédhiba

Posted by Suggestor - 2017. január 4. szerda

A Los Angeles-i Gyermekkórház kutatói kimutatták, hogy az egyszerű dadogás egy életre szóló sebezhetőségre utal, gyermekben, felnőttben egyaránt. A Broca-területen, a frontális lebeny régiójában, amely a beszéddel van összefüggésben, ugyanis csökkent mértékű a vér átáramlása.

Minél súlyosabb a dadogás, annál rosszabb a terület vérellátása.

Bradley Peterson szerint, aki a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora és a gyermekkórház ‘Értelmi Fejlődés Intézetének’ igazgatója, még sosem végeztek vérátáramlási vizsgálatot dadogó embereken.

Nemrégiben publikált az intézmény egy tanulmányt dadogó felnőttek és gyerekek agyának proton mágneses rezonanciás spektroszkópiás felvételeiről, amely rámutatott  a dadogás és a megváltozott idegi áramkörök kapcsolatára. Ezek az idegi áramkörök nemcsak a beszédfolyamatot ellenőrzik, hanem a figyelmet és az érzelmeket is támogatják.

A jelenlegi kutatás Peterson professzor szerint teljesen új ‘ablakot nyit’ az agyra. A kutatók ugyanis a Broca-területre és a hozzá kapcsolódó agyi áramkörre koncentráltak, amelyek a beszédfolyamathoz köthetők, és ehhez felhasználták az agyterület vérellátását – az agyi aktivitás mérésére. (Az idegi aktivitás a vérellátással van kapcsolatban.)

„Amikor a beszéddel kapcsolatos agyi áramkörnek más szakaszai is érintve voltak vérátáramlási méréseink szerint, súlyosabb fokú dadogást észleltünk gyermekben-felnőttben egyaránt. Minél súlyosabb volt a dadogás, annál kevesebb vér áramlott át azon az agyterületen” – fűzte hozzá Jay Desai klinikai neurológus.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/chla-slt010317.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.