Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nagyobb a kognitív problémákra a kockázatuk azoknak, akik forgalmas útvonal közelében laknak

Posted by Suggestor - 2017. január 6. péntek

Két kanadai egészségügyi intézet szerint azoknak az embereknek, akik az erős forgalmú városi utaktól 50 méteren belül élnek, hét százalékkal nagyobb a kockázatuk a demenciára (elbutulás, emlékezetzavar kifejlődésére – a szerk.), mint azoknak, akik 300 méterre laknak a forgalmas utaktól.

Azoknak a kockázata a demenciára, akik 50-100 méteren belül laknak a nagy forgalmú utaktól, négy százalékra, azoké, akik 101-200 méterre, két százalékra csökkent. 200 méter távolságon túl már nem növekedett a kockázat.

Ez a megállapítás komoly közegészségügyi aggályokra ad okot.

A kutatást az Ontario Közegészségügyi Intézet és a Klinikai Értékelő Tudományok Intézete végezte, eredményeiket a The Lancet orvosi folyóiratban tették közzé.

A vizsgálat több mint hat és félmillió ontariói lakosra terjedt ki, 20-85 éves korúakra. A cél a közúti forgalomhoz közel lakók idegrendszeri kockázatának kiderítése volt: a demencia, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex vonatkozásában.

A hat és félmillió lakosból 243 000 feletti számban találtak demenciás esetet, 31 000 felett Parkinson-kóros és valamivel több, mint 9000 szklerózis multiplexes esetet Ontarióban, 2001 és 2012 közötti években.

Térképen bejelölték a lakosok lakóhelyének forgalmas útvonalaktól való távolságát, így állapították meg, hogy a főútvonalhoz való közelség megnöveli a demencia kockázatát, de nem gyakorol hatást sem a Parkinson-kórra, sem a szklerózis multiplexre, erre a másik két nagy idegrendszeri rendellenességre.

„Kevés a tudásunk arról, hogyan lehetne csökkenteni a demencia kockázatát. A mi eredményeink azt mutatják, hogy minél közelebb lakik valaki a forgalmas utakhoz, annál nagyobb a kockázata a kognitív zavar, a demencia kialakulására. Egyre szélesebb körű a forgalomnak kitettségünk és egyre többen élünk városokban, ezért ennek a megállapításnak komoly közegészségügyi vonzata van” – mondta Dr. Hong Chen, a közegészségügyi intézet munkatársa, környezet- és foglalkozás-egészségügyi szakember.

„Előző kutatásokból tudjuk, hogy a levegőt szennyező anyagok bejutnak a véráramba és gyulladást okoznak, ami kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségekkel és valószínűleg más betegségekkel, például cukorbetegséggel is. Ez a kutatás arra enged következtetni, hogy a levegőt szennyező anyagok a véráram útján az agyba is eljuthatnak, és ott neurológiai problémákat okozhatnak” – magyarázza Dr. Ray Copes, környezet- és foglalkozás-egészségügyi vezetője az intézetnek.

Mivel a városközpontok egyre sűrűbben lakottak és egyre zsúfoltabbak a járművektől a főútvonalak, Dr. Copes szerint eredményeiket a városvezetés tudja majd a legjobban hasznosítani a város- és az épülettervezésnél, a városlakók légszennyezés-expozíciójának csökkentésére.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170104192302.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.