Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mediterrán diéta kedvező hatással van az idős emberek agyára

Posted by Suggestor - 2017. január 7. szombat

A mediterrán diéta, mint tudjuk, gyümölcsökből, zöldségfélékből, olíva olajból, babfélékből és gabonaneműekből álló táplálkozást jelent, mértékkel fogyasztott hallal, tejtermékkel és borral és egy kevés vörös hússal és csirkével kiegészítve.

„Ahogy öregszünk, az agyunk veszít tömegéből, agysejteket veszítünk el, ami kihat a tanulási képességünkre és a memóriánkra” – magyarázza Michelle Luciano (University of Edinburgh, Skócia). „Ez a kutatás egy újabb bizonyíték arra nézve, hogy a mediterrán diéta pozitív hatással van az agyunk egészségére.”

A kutatók közel ezer (967) 70 év körüli, mentálisan egészséges* skót idős ember táplálkozásáról gyűjtöttek adatokat.

* demencia – elbutulás – mentes

A kísérleti személyek közül 562-nél MRI vizsgálatot végeztek 73 éves koruk körül, hogy felvételt készítsenek az agyuk teljes tömegéről, a szürkeállomány tömegéről és az agykéreg vastagságáról. A csoportból 401-en tértek vissza egy második MRI felvételre, 76 éves korukban. A méréseket összehasonlították azoknak a résztvevőknek a felvételeivel, akik mediterrán diétán éltek.

Nem egyforma szigorral követték a résztvevők a mediterrán diéta előírásait: azok, akik kevésbé szigorúan ragaszkodtak hozzá, a mérés óta eltelt három év alatt többet veszítettek teljes agytömegükből. A differencia 0,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a mediterrán diétán élők az öregedéssel elveszíthető agytömegük felét ‘megspórolták’.

Amikor a kutatók más, az agytömegre ismereteink szerint ható tényezőket is megnéztek (iskolázottság, cukorbetegség, magas vérnyomás), az eredmény ugyanaz maradt a teljes agytömegre nézve.

Ami a szürkeállomány tömegét és az agykéreg vastagságát illeti, azokat nem befolyásolta a mediterrán diéta.

A kutatók megállapították azt is, hogy a hal és a húsfogyasztás – a korábbi kutatásokkal ellentétesen – nem érintette az agy tömegének változását.

„Lehetséges, hogy a mediterrán diéta egyéb összetevői okozzák ezt, vagy talán az összes komponens kombinációja” – találgatta Luciano.

A korábbi kutatások egyetlen időpontban végeztek méréseket az agyon, míg a jelenlegi kutatás követte időben a személyeket.

„Kutatásunkban előbb felmértük az étkezési szokásokat, mielőtt az agytömeg mérésére került volna sor, így arra következtetünk, hogy a mediterrán diéta képes hosszú távon védelmet nyújtani az agynak. Mindenképpen, nagyobb számú résztvevővel szükséges megismételnünk a méréseket ahhoz, hogy megerősítsük az eredményt” – tette hozzá Luciano.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170104174210.htm

Egy hozzászólás a “A mediterrán diéta kedvező hatással van az idős emberek agyára”

  1. uniohid said

    „ ‘Lehetséges …’ – találgatta Luciano.” : ()

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: