Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koraszülöttek agyának károsodása méhen belül kezdődik?

Posted by Suggestor - 2017. január 11. szerda

Már születés előtt változásokat mutatnak a koraszülött baba fejlődő agyának áramkörei, állítják a Yale Orvosegyetem kutatói és kollégáik a Wayne Állami Egyetemről és a Nemzeti Egészségügyi Intézetből.

Az amerikai csecsemők 10-11 százaléka idő előtt születik.

Ez a kutatás azt sugallja, hogy bizonyos tényezők, amelyek túl korai születést okoznak, befolyásolják az agy fejlődését is a méhen belül. Ezek vezethetnek idegfejlődési rendellenességekhez, olyanokhoz, mint az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás és agyi bénulás.

A kutatócsoport 32 – normális agystruktúrájú – magzatnak mérte az agyi kapcsolódásait méhen belül, funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárással.

Ezek közül a magzatok közül a későbbiekben 14 terminus előtt született (24 és 35 hét között). Tovább vizsgálták a csecsemőket, hogy megállapítsák a különbséget az idegrendszeri hálózatukban.

Az orvosok gyengébbnek találták a rendszerszintű idegi kapcsolódásaikat azoknak a magzatoknak, amelyek később idő előtt születtek. A rendellenességet a bal agyféltekében, a nyelvi régióban találták.

„Tudott dolog volt, hogy a koraszülötteknek a nyelvhasználathoz kapcsolódó agyi régiójában különbségek vannak. De megdöbbentő volt látni azokat az agyi különbségeket, amelyek a terminus előtti születéssel vannak összefüggésben, hetekkel azelőtt, hogy a koraszülött a világra jött volna.”

„A gyenge kapcsolódás a koraszülöttek nyelvi régiójában további vizsgálódást kíván, fontos lehet a koraszülés okainak és következményeinek feltárásához” – fűzte hozzá Laura R.Ment professzor, gyermek-ideggyógyász.

A team a következő kutatás céljául a koraszülöttség lehetséges okainak – például fertőzésnek vagy gyulladásnak – a vizsgálatát tűzte ki.

A tanulmány a Scientific Reports című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109133958.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.