Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újra előtérben a kék kukorica, most a hasi zsírréteg ellen

Posted by Suggestor - 2017. január 12. csütörtök

Bár már vagy egy évtizede felfedezték maguknak az orvosok is és a termesztők is Magyarországon a kék (lila) kukoricát, nem játszik jelentős szerepet a táplálkozásban, sem a termesztésben, aminek természetesen, megvan a maga oka.

(lásd: http://www.agroinform.com/szantofold/egy-kedves-idegen-a-lila-kukorica-8042)

Pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy az elhízásra, a magas vérnyomásra, a koleszterin- és a triglicerid-szintre előnyös hatással van a fogyasztása.

A kék kukoricában levő antioxidánsok védenek a metabolikus szindróma ellen, a szívbetegség és a sztrók, a diabétesz, sőt a rák ellen is.

Három mexikói egyetem ( Universidad Veracruzana, Instituto Tecnologico de Veracruz és Unidad Oaxaca/Calle Hornos) kutatói patkányokat etettek magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal, majd kék-kukorica kivonatot adtak nekik. Megfigyelték, hogy a patkányok szisztolés magas vérnyomása jelentősen csökkent, javult a HDL koleszterin szintjük és a triglicerid szintjük.

Rosa Isela Guzman-Geronimoa, az Universidad Veracruzana munkatársa és kollégái arról számolnak be, hogy az elhízott állatok, amelyek kék-kukorica kivonatot kaptak, jelentősen kisebb hasi zsírréteget növesztettek, mint azok, amelyeknek nem adtak a kivonatból.

„Az elhízás elleni (funkcionális) élelmiszerek mindig kelendőek. Ez a kutatás nemcsak a kék kukorica fontosságát hangsúlyozza az elhízás elkerülésében, de a koleszterin potenciális szerepére is rámutat” – nyilatkozta a Journal of Medicinal Food című folyóirat (amelyben a tanulmány megjelent) főszerkesztője, Sampath Parthasarathy (University of Central Florida).

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/mali-nse011117.php

Egy hozzászólás a “Újra előtérben a kék kukorica, most a hasi zsírréteg ellen”

  1. uniohid said

    “A kék kukoricában levő antioxidánsok védenek a metabolikus szindróma ellen, a szívbetegség és a sztrók, a diabétesz, sőt a rák ellen is.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: