Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A csípős paprika fogyasztása késlelteti az elhalálozást

Posted by Suggestor - 2017. január 14. szombat

A Vermonti Egyetem kutatói állították fel azt az összefüggést, hogy a csípős chili paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a mortalitást, azon belül is elsősorban a szívbetegségből és a sztrókból adódó halálozást.

Évszázadok óta gondolják azt az emberek, hogy a paprika és általában a fűszerek kedvezőhatással vannak a betegségből  gyógyulásra, de mindeddig egyetlen – Kínában, 2015-ben publikált – tanulmány foglalkozott a chili paprika fogyasztásának hatásával a halálozásra. Ez az új kutatás megerősíti a kínai tudósok eredményét.

A Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Vizsgálat Felmérés adatainak felhasználásával, amelyet több mint 16 000 amerikaitól gyűjtöttek 23 éven át.

Mustafa Chopan orvosegyetemi hallgató és Benjamin Littenberg professzor elemezte a csípős chili paprikát fogyasztók jellemzőit.

Kiderült, hogy ezek az emberek “a fiatalabbak közé tartoznak, fehér férfiak, mexikói-amerikaiak, családosak, dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, és emellett több zöldségfélét és húst fogyasztanak, mint azok, akik nem esznek csípős, vörös chili paprikát.”

Jellemző volt még a csípős paprikaevőkre, hogy alacsonyabb a HDL-koleszterin szintjük, kisebb jövedelemmel rendelkeznek és az iskolai végzettségük is alacsonyabb a chili paprikát nem kedvelőkénél.

Az átlagosan 19 év követési idő alatt megnézték a kutatók a chili paprikát kedvelők közötti halálesetek számát, és elemezték a halálozás okát.

„Bár a mechanizmus, amin keresztül a csípős paprika késlelteti az elhalálozást, még közel sem mondható ismertnek, a TRP (Transient Receptor Potential) csatornák, amelyek a csípős anyagok (mint a chili paprika hatóanyaga a kapszaicin) elsődleges receptorai, lehetnek részben felelősek a megfigyelt kapcsolatért” – írják a tanulmányban a szerzők.

Van még néhány lehetséges magyarázat a chili paprika egészségre kedvező hatására: például, a kapszaicinról úgy tartják, hogy szerepe van abban a sejt- és molekuláris mechanizmusban, amely megvédi fogyasztóját az elhízástól és segíti a koronáriás véráramlást. Továbbá antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik a kapszaicin, ‘ami közvetve megváltoztatja a bélcsatorna mikrobiomját.”

„Mivel kutatásunk hozzájárul az azt megelőző kutatás eredményének megerősítéséhez és általánosításához, érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csípős hatású élelmi anyagok – fogyasztását. Emellett sürgetni kell a klinikai vizsgálatok megindítását ezen a téren” – jelentette ki Chopan.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uov-sfa011317.php

Egy hozzászólás a “A csípős paprika fogyasztása késlelteti az elhalálozást”

  1. uniohid said

    “… érdemes lehet felvenni a táplálkozási ajánlásokba a chili paprika – vagy még inkább a csípős hatású élelmi anyagok – fogyasztását. “

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: