Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koleszterin mindenütt ott van…

Posted by Suggestor - 2017. január 19. csütörtök

Régóta törik a fejüket a tudósok azon, mi a koleszterin szerepe. Ha biológiailag nézzük: nélkülözhetetlen, a megfigyelések azt mutatják, ártalmas, és senki sem tudja, mit csinál, ahol a sejtekben a legnagyobb számban fordul elő: a sejtmembránban.

A University of Illinois (Chicago) kutatói azt a meglepő felfedezést tették, hogy számos biológiai feladatához ráadásként még hírvivő molekulaként is szerepel: üzeneteket közvetít, áthatolva a sejtmembránon.

‘A koleszterin egy ‘rossz hírű’ lipid (a lipidek glicerinből és zsírsavakból álló makromolekulák), mert a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez van köze” – mondja Wonhwa Cho kémiaprofesszor.

„Alaposan tanulmányozták már, de szinte semmit nem tudunk a koleszterinnek a sejtben betöltött funkciójáról. Mi a szerepe? Egy rossz lipid? Egyáltalán nem. Például az agynak körülbelül a fele lipid, és abból is a legtöbb koleszterin.”

A koleszterin hiánya különböző betegségeket okozhat, és ez a kiinduló anyaga a szervezetünk tucatnyi szteroid hormonjának.

Mit tudtak róla?

„Tudtuk, hogy fontos szerepet játszik a sejtszabályozásban, például a sejtosztódásban. Tudjuk, hogy a nagy zsírtartalmú táplálkozás, ami megnöveli a koleszterinszintet, összefüggésbe hozható a rák előfordulásának megszaporodásával. Hogy hogyan? Nem egészen értjük.”

Az egyik legnagyobb probléma az, mondja, hogy a szabályozó vagy hírvivő lipidnek csak átmenetileg volna szabad léteznie, addig, amíg átadja az üzenetet.

„De a koleszterin, az mindig jelen van. A membrán tartalmazza a sejt össz-koleszterin tartalmának 90 százalékát, és a membrán lipidjeinek 40 százaléka koleszterin.”

A koleszterin adja a membrán stabilitását. A membrán tulajdonképpen egy kettős lipid (vagy zsír) réteg. A koleszterin platókat alkot, ahogy összegyűlik egy-egy helyre, amiről azt gondolták eddig, hogy ezek azok a platformok, amelyekről más hírvivő molekulák működni tudnak.

„De ebben a kutatásban kimutattuk, hogy egyetlen koleszterin molekula önmagában is jelzést adhat. És első ízben sikerült megmérnünk a koleszterin szintet a membrán külső és belső rétegében, szimultán, valós időben, élő sejtekben. Kimutattuk, hogy a koleszterin főként a külső rétegben fordul elő.”

Nagyjából 40 százaléka alkotja a membrán külső rétegét, és mindössze 3 százalék a belsőt. Ha a sejt részéről egy specifikus inger éri, a belső rétegben a koleszterin mennyisége megduplázódik, ugyanannyival csökken a külső réteg koleszterintartalma.

Azt is megállapították, hogy míg a normál sejtekben a koleszterin-koncentráció a membrán belső rétegében alacsony, a ráksejtekben sokkal magasabb.

„Ezt számos, különböző sejtvonalon ellenőriztük” – jelentette ki Cho professzor.

A kutatás alapján némi fény derült a sztatin gyógyszerek rákkockázatot csökkentő (mellék)hatására.

Cho és társai felfedezték, hogy ha a sejteket sztatinnal kezelik, az drámaian csökkenti a koleszterinszintet a membrán belső rétegében, ami a sejt növekedését elnyomja. Ez a rák kezelésének új módozatait jelentheti, mondta Cho professzor.

„Úgy gondolom, még csak a felszínét érintettük a koleszterin szabályozó szerepének. Sok nem publikált adattal rendelkezünk, amelyek mind azt mutatják, hogy a koleszterin számos sejtfolyamatba és regulációba van bevonva.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uoia-rzo011717.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: